JAIR LAPID

Premijer Izraela nakon napada: Operacija će trajati koliko god bude bilo potrebno

Poručio je kako Izrael neće prihvatati ultimatume koji se odnose na rad vojske

Jair Lapid. Agencije

H. J. I.

5.8.2022

Jair Lapid (Yair), premijer Izraela, oglasio se nakon što je izraelska vojska izvršila raketne udare na ciljeve u Pojasu Gaze pri čemu je ubijen i komandant organizacije Islamski džihad Palestine.

U prvom obraćanju naciji nakon operacije "Praskozorje", Lapid je rekao da će operacija trajati koliko god bude bilo potrebno.


- Izraelske snage su danas napale ciljeve Islamskog džihada u Gazi. Među ubijenima je i Taysir al-Jabari, jedan od dvojice visokorangiranih komandanata organizacije. Direktiva koju je vojska dobila bila je jasna. Izrael neće sjediti skrštenih ruku kada postoje oni koji pokušavaju nauditi njegovim ciljevima. Imamo politiku nulte tolerancije za bilo kakve pokušaje napada prema izraelskoj teritoriji - naveo je Lapid.


Poručio je kako Izrael neće prihvatati ultimatume koji se odnose na rad vojske.

- Bit će uhapšeni svi oni koji budu trebali biti uhapšeni. Svaki pokušaj nanošenja štete civilima ili vojnicima naići će na oštar odgovor. Današnje aktivnosti u Gazi bile su usmjerene protiv konkretnih prijetnji koje su poremetile rutinu građana u južnom Izraelu. Izrael nije zainteresiran za širi sukob u Gazi, ali nećemo bježati od njega - ističe premijer.


Na kraju, uputio je poruku i građanima Izraela, ali i Gaze.

- Narod Izraela je jak, razumije važnost odvraćanja i stoji uz stanovnike na jugu. Suočit ćemo se s neprijateljima, zajedno. Naša borba nije usmjerena na narod Gaze. Organizacija Islamski džihad Palestine sarađuje s iranom koji želi uništiti državu Izrael. Učinit ćemo sve što je potrebno kako bismo odbranili naš narod - zaključio je Jair Lapid.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.