MULTIMILIJARDER

Ilon Mask kritikovao rad na daljinu: To više nije prihvatljivo

Mask je u maju ove godine ovo isto naveo svojim uposlenicima u kompaniji "Tesla" u dopisu koji im je uputio

Mask je u maju ove godine poslao dopis uposlenicima kompanije "Tesla". Agencije

H. J. I.

7.8.2022

Za Ilona Maska (Elon Musk), multimilijardera i vlasnika kompanija "Tesla" i "Space X" rad na daljinu više nije prihvatljiv. Provedeno je i istraživanje o ovakvom načinu rada, a kojim su uočene njegove negativne strane. 

Mask je u maju ove godine ovo isto naveo svojim uposlenicima u kompaniji "Tesla" u dopisu koji im je uputio. Potvrdio je autentičnost dopisa te je dodao da se oni, kojima je omogućeno da radne zadatke izvršavaju izvan firme, zapravo samo pretvaraju da mnogo rade.


Istraživanjem kompanije Qatalag and GitLab je utvrđeno da radnici, koji ne rade na radnom mjestu, dnevno provedu 67 minuta kako bi pokazali nadređenima da su dostupni i da rade.

Studijom je bilo obuhvaćeno 2.000 radnika te je primijećeno da 54 posto njih ima pritisak da dokazuju da su dostupni, odgovarajući na elektronske poruke ili na neki drugi način. To je jedan od pokazatelja da rad izvan radnog mjesta ili, kako još nazvan u istraživanju, digitalni prezentizam nije jednostavan.


Digitalni prezentizam podrazumijeva upravo da radnici dokazuju nadređenima da rade i šta rade. Međutim, on ne garantuje bolje rezultate rada.


Izvršni direktor finansijskog diva Goldman Sachs David Solomon je rad na daljinu nazvao aberacijom. Izvršni direktor Harrison Streeta, još jedne finansijske kompanije, Kris Meril (Chris Merrill) smatra da spomenuti način rada nije mjerljiv s onim u kancelariji. Prema Merilovim riječima, važno je da se mladi radnici uvedu u kancelariju, sarađuju i da vrijedno rade, piše portal Fortune.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.