IZAZVALO OŠTRE REAKCIJE

Amnesty International žali zbog reakcija koje je izazvao izvještaj

U izvještaju od 4. avgusta navodi se da ukrajinska vojska ugrožava civile tako što se stacionira u stambenim zgradama, školama i bolnicama, te pokreće protivnapade iz gusto naseljenih područja

Volodimir Zelenski: Organizacija je pokušala amnestirati terorističku državu i prebaciti odgovornost s žrtve na agresora. SCREENSHOT

S. S.

8.8.2022

Amnesty International "duboko žali zbog nevolje i bijesa" koje je izazvao izvještaj u kojem se optužuje Ukrajina da je civile izložila ruskoj vatri.

U izvještaju od 4. avgusta navodi se da ukrajinska vojska ugrožava civile tako što se stacionira u stambenim zgradama, školama i bolnicama, te pokreće protivnapade iz gusto naseljenih područja.

Šefica ukrajinske kancelarije Amnestija podnijela je ostavku u znak protesta, optužujući organizaciju za ljudska prava da ponavlja propagandu Kremlja.

"Amnestirati terorističku državu"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da organizacija pokušala "amnestirati terorističku državu i prebaciti odgovornost s agresora na žrtvu".

- U potpunosti stojimo iza svojih otkrića - rekla je organizacija za ljudska prava, ali su naglasili da "ništa što smo dokumentovali što su ukrajinske snage radile ni na koji način ne opravdava ruska kršenja".

- To ne znači da Amnesty International smatra ukrajinske snage odgovornima za prekršaje koje su počinile ruske snage, niti da ukrajinska vojska ne poduzima odgovarajuće mjere opreza drugdje u zemlji - navodi se.

U izvještaju se navode incidenti u kojima su ukrajinske snage izgleda izložile civile opasnosti u 19 gradova i sela u regijama Harkiv, Donbas i Mikolajev.

Odbijeno povlačenje

U saopćenju od 7. avgusta, Amnesty je odbio povući tu ocjenu.

- Pronađeni su slučajevi u kojima su se ukrajinske snage smjestile tik uz mjesta gdje su živjeli civili, čime su ih potencijalno izložile opasnosti od nadolazeće ruske vatre."

Uprkos tome, Amnesty je priznao razmjere reakcija koje je njegov izvještaj izazvao.

- Amnesty International duboko žali zbog nevolje i bijesa koje je izazvalo naše saopštenje za javnost o borbenoj taktici ukrajinske vojske - stoji u saopćenju.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu. Od tada je zemlju napustilo nekoliko miliona Ukrajinaca, ubijeno je na hiljade civila, gradovi su uništeni. Sjedinjene Države, Evropska unija i druge zemlje uvele su niz sankcija za Moskvu zbog rata u Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.