DONESENA ODLUKA

SAD proširuje ograničenu zalihu vakcina protiv majmunskih boginja, koriste novu metodu

Ranije ovog mjeseca američki predsjednik Bajden je imenovao dva savezna dužnosnika da koordiniraju odgovor njegove administracije

Vakcina protiv majmunskih boginja. EPA

A. O.

9.8.2022

Američka administracija donijela je odluku da proširi svoju ograničenu zalihu vakcina protiv majmunskih boginja dopuštajući drugačiju metodu ubrizgavanja koja koristi jednu petinu vakcina po injekciji, izvijestio je jučer New York Times pozivajući se na visoke dužnosnike upoznate s planom.

Naime, SAD je proglasio majmunske boginje javnozdravstvenom krizom prošle sedmice, a u nastojanju da pojača američki odgovor na suzbijanje epidemije.



Hitna deklaracija

Kako bi američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila intradermalnu injekciju, koja zahtijeva ubrizgavanje jedne petine trenutne doze u kožu umjesto pune doze potkožno, ministarstvo zdravstva morat će izdati novu hitnu deklaraciju, navodi se u izvještaju.

Objava se očekuje već u utorak poslijepodne, navodi list. Bijela kuća, ministarstvo zdravstva FDA nisu odmah odgovorili na zahtjev Reutersa za komentarom.


Simptomi majmunskih boginja

Ranije ovog mjeseca američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je imenovao dva savezna dužnosnika da koordiniraju odgovor njegove administracije na majmunske boginje nakon što su Kalifornija, Ilinois (Illinois) i Njujork (New York) proglasili izvanredno stanje.

Prvi put identificirana 1958., bolest ima blage simptome uključujući temperaturu, bolove i gnojne lezije na koži. Ljudi se obično oporave u roku od dvije do četiri sedmice, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.