BLIZAK RUSIJI

Bivši njemački kancelar Šreder tužio Bundestag zbog oduzimanja privilegija

Njegovi advokati Mihael Nagel (Michael) i Ralf Hajerman (Ralph Heiermann) podnijeli su u četvrtak uveče tužbu Upravnom sudu u glavnom gradu Berlinu, javila je državna televizija NDR

Gerhard Šreder: Tužio Bundestag. TWITTER

S. S.

12.8.2022

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder (Schroder) podnio je tužbu protiv Bundestaga, nacionalnog parlamenta, zbog oduzimanja službenih privilegija, javili su u petak lokalni mediji.

Njegovi advokati Mihael Nagel (Michael) i Ralf Hajerman (Ralph Heiermann) podnijeli su u četvrtak uveče tužbu Upravnom sudu u glavnom gradu Berlinu, javila je državna televizija NDR.

Snažan pritisak javnosti

Njemački parlamentarni odbor u maju je tražio da ukine posebne privilegije Šrederu, koji je bio predmet žestokih kritika zbog svojih veza s Rusijom. Komitet je odlučio da se mora odreći svog prava na funkciju u Bundestagu, iako će i dalje primati penziju.

Rat Rusije protiv Ukrajine izazvao je snažan pritisak javnosti na bivšeg kancelara, koji je Putina opisao kao svog "prijatelja", da prekine odnose i s ruskim energetskim divovima.

Advokat Nagel je rekao da se radi o utvrđivanju da je odluka da se bivšem kancelaru Gerhardu Šrederu oduzme kadrovska funkcija suprotna vladavini prava.

Rekao je da je Šreder o relevantnim dešavanjima saznao iz medija te da je nezakonito što nije saslušan tokom rada parlamentarnog odbora.

Preispitivati stav o Sjevernom toku 2

Prošle sedmice, Šreder je pozvao na pregovore s Putinom, rekavši da je "dobra vijest da Kremlj želi sporazumno rješenje".

Također je pozvao Berlin da preispita svoj stav o novom gasovodu Sjeverni tok 2, koji je spreman za početak rada, ali ga njemačka vlada sprečava.

Šreder, 78-godišnji socijaldemokrat, bio je kancelar od 1998. do 2005. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.