VEĆ DRUGU GODINU ZAREDOM

Stanovništvo Hong Konga se smanjuje, evo zbog čega

Rečeno je da je 113.200 stanovnika napustilo Hong Kong, dok je stiglo samo 18.300 novih stanovnika

Populacija u Hong Kongu. AGENCIJE

A. O. / Reuters

12.8.2022

Vlada Hong Konga saopćila je da se stanovništvo smanjilo već drugu godinu, jer su restrikcije uvedene zbog koronavirusa spriječile priliv novih radnika kao i manji broj rođene djece, ali nije spomenula egzodus stanovnika nakon gušenja prodemokratskog pokreta.

Stanovništvo se sredinom 2022. smanjilo za 1,6 posto u odnosu na godinu ranije na 7.291.600, objavio je u četvrtak Odjel za popis i statistiku. 

Bez naznaka

Rečeno je da je 113.200 stanovnika napustilo Hong Kong, dok je stiglo samo 18.300 novih stanovnika.

Vlada u svojoj objavi nije dala naznake koliko je hiljada ljudi moglo otići zbog gušenja prodemokratskog pokreta ali i zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je ugrozio slobodu govora i ostavio advokate i poslovne savjetnike nesigurnim oko onoga što im je dopušteno reći klijentima, piše Reuters.

Hong Kong je proveo dvije godine pod nekim od najstrožih kontrola kada su u pitanju putovanja, oponašajući kontinentalnu Kinu.


Priliv talenata

- Vjeruje se da bi pandemija i karantin uticali na priliv talenata. Problem bi se mogao riješiti kada bi se ublažile mjere karantina i socijalnog distanciranja - stoji u saopćenju.

Mnogi od onih koji odlaze su mladi parovi i nedavno diplomirani studenti koji su 'vrlo kritičan dio' radne snage, rekao je Paul Yip, stručnjak za populaciju na Univerzitetu u Hong Kongu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.