AKO IH KONGRES PROGLASI

Zaharova: Odnosi između SAD i Rusije mogu biti zaboravljeni

S ruske strane sve je spremno, rekla je Zaharova

Maria Zaharova. AGENCIJE

A. O.

15.8.2022

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Rusije Maria Zaharova (Zakharova) izjavila je da se u Moskvi nadaju da Sjedinjene Američke Države (SAD) razumiju da ako Kongres Rusiju proglasi "državnim sponzorom terorizma", odnosi dviju zemalja mogu biti zaboravljeni.

- Ako još nisu, shvatit će sigurno. Toliko smo usmeno razgovarali o tome, a bilo je i pisanih komentara, koji su čak prevedeni na engleski. Sve je već mnogo puta rečeno - rekla je Zaharova u emisiji "Večer s Vladimirom Solovjovom", odgovarajući na pitanje shvaćaju li SAD da u slučaju takvog koraka odnosi mogu biti zaboravljeni.


Razmjena državljana

Osim navedenog, ona je prokomentirala razmjenu državljana između dvije zemlje.

Istakla je da je Moskva spremna da razmjenu obavi profesionalno. Međutim, ukoliko SAD umjesto konkretnih koraka nastavi s intrigama i špekulacijama, Amerikanci moraju potražiti odgovore od Vašingtona (Washingtona).


Tiha diplomatija

- S ruske strane sve je spremno. Ali ako se američka strana nastavi baviti ovim strašnim političkim spletkama i spletkama, onda neka američki građani vide ko su krivci - rekla je Zaharova.

Prethodno je rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo da je tokom telefonskog razgovora s američkim državnim tajnikom Entonijem Blinkenom (Anthonyjem) šef ruske diplomacije Sergej Lavrov pozvao tajnika da se vrati režimu "tihe diplomatije" u vezi s razmjenom zatvorenika, bez špekulacija i nametanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.