BUDIMPEŠTA

Održan najveći evropski vatromet zbog kojeg su vlasti smijenile dva najbolja meteorologa

Prošle subote je bilo planirano ispaljivanje 40 hiljada homada pirotehnike sa 240 tačaka na pet kilometara dugoj udaljenosti uz Dunav, ali je sedam sati prije početka ceremonije vlada zbog prognoze meteorologa odgodila proslavu

Spektakularan vatromet u Budimpešti. Twitter

E. Ć.

28.8.2022

U glavnom gradu Mađarske Budimpešti sinoć je održan veliki vatromet tokom proslave nacionalnog praznika te zemlje. Inače, proslava se trebala održati prošle sedmice, ali je zbog pogrešne prognoze meteorologa, koji su najavljivali kišu, ona odgođena.

Prošle subote je bilo planirano ispaljivanje 40 hiljada homada pirotehnike sa 240 tačaka na pet kilometara dugoj udaljenosti uz Dunav, ali je sedam sati prije početka ceremonije vlada zbog prognoze meteorologa odgodila proslavu.


Šef meteorološke službe Kornelija Radič, koja je služila od 2013. godine, i njen zamjenik Đula Horvat, koji je na toj funkciji od 2016. godine, ostali su bez posla zbog toga.

Mađarska vlada je navela da su otpuštanja u vezi sa prognozom od 20. avgusta, ali da je ministar koji je nadgledao meteorološke službe i ranije bio nezadovoljan njenim radom.

Vlada je u srijedu imenovala Lasla Hanjeca, potpredsjednika meteorološke službe za ekonomska pitanja, za svog privremenog šefa. Zanimljivo da je Hanjec, koji nije meteorolog, od 19 vodećih zvaničnika u agenciji bio jedan od samo dvojice koji nisu potpisali pismo da se otpušteni meteorološki šefovi vrate na posao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.