POVJERLJIVI DOKUMENTI

Savezni istražitelji navode napore na opstruiranju istrage Trampovog imanja

Podnesak nudi još jedan pokazatelj značajnog obima povjerljivih dosijea

Donald Tramp. AGENCIJE

A. O.

31.8.2022

Američko ministarstvo pravde u utorak je saopćilo da su povjerljivi dokumenti “vjerovatno skriveni i uklonjeni” s imanja Mar-a-Lago bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trumpa), u okviru napora na opstruiranju savezne istrage otkrića vladinih dokumenata.

FBI je također zaplijenio 33 kutije s više od 100 povjerljivih dosijea tokom pretrage 8. avgusta u Mar-a-Lagou, i pronašao je povjerljive dokumente nagomilane u Trampovom uredu, sudeći po podnesku u kome izlaže najdetaljnija dosadašnja hronologija višemjesečnih zategnutih odnosa između zvaničnika ministarstva pravde i Trampovih predstavnika oko otkrića vladinih tajni.


Podnesak nudi još jedan pokazatelj značajnog obima povjerljivih dosijea izvučenih iz Mar-a-Lagoa. Također pokazuje kako istražitelji provode krivičnu istragu usmjerenu, ne samo na to zašto se dosijei drže tu, nego i na pitanje da li je Trampov tim svjesno navodio istražitelje na pogrešan trag oko kontinuiranog i nezakonitog prisustva dokumenata koji se smatraju državnom tajnom.

Vremenski okvir koji je izložilo ministarstvo pravde jasno ukazuje da je vanredna pretraga u Mar-a-Lagou uslijedila tek nakon što su drugi napori na izvlačenju dokumenata propali, i da je ona urezultirala sumnjama istražitelja da su dodatni dokumenti ostali unutar imanja uprkos uvjeravanjima Trampovih predstavnika da su “marljivo pretražili” skoro kompletan povjerljivi materijal, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.