EVROPSKA VALUTA

Euro pao na novi 20-godišnji minimum u odnosu na dolar

Pao je na 0,9877 dolara prvi put od oktobra 2002., dok je indeks dolara dostigao novi vrh od 110, prvi put od juna 2002. godine

Zvaničnici američkih Federalnih rezervi (Fed) naglasili su da su povećanja kamatnih stopa primjerena sve dok inflacija značajno ne popusti. Ilustracija

E. Ć. / Anadolija

5.9.2022

Vrijednost eura je ponovo pala ispod jednog dolara, dok je indeks dolara dostigao 20-godišnji maksimum, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jedinstvena evropska valuta jutros pala na 0,9877 dolara prvi put od oktobra 2002. godine, dok je indeks dolara dostigao novi vrh od 110, prvi put od juna 2002.

Ruska energetska kompanija Gazprom saopštila je u petak da će njegov ključni gasovod Sjeverni tok, koji snabdijeva Evropu gasom, ostati zatvoren zbog tehničkog problema i da se neće moći ponovo pokrenuti dok se ne popravi.

Zvaničnici američkih Federalnih rezervi (Fed) naglasili su da su povećanja kamatnih stopa primjerena sve dok inflacija značajno ne popusti.

U julu je Fed povećao referentnu kamatnu stopu za 75 baznih poena, što je najbrži tempo pooštravanja u četiri decenije.

Procjenjuje se da će Evropska centralna banka ovog mjeseca povećati kamatne stope za 75 baznih poena, pošto je godišnja potrošačka inflacija u eurozoni neočekivano skočila na novi rekordni nivo od 9,1 posto u avgustu.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.