TUŽNO SJEĆANJE

Amerikanci odali počast žrtvama 11. septembra: Dvije minute šutnje na Menhetnu

Među okupljenim je bila potpredsjednica SAD Kamala Haris (Harris) koja je slušala veoma dugačak spisak imena žrtava

Džo Bajden tokom polaganja cvijeća. AGENCIJE

A. O.

11.9.2022

Amerikanci su danas odali počast žrtvama terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, najgorim napadima u historiji SAD, koji su duboko potresli zemlju i cijeli svijet.

Veliki broj ljudi, okupljen u Njujorku u blizini impresivnog memorijalnog muzeja na Menhetnu, su sa dvije minuta šutnje odali počast žrtvama stradalih u napadu na kule Svjetskog trgovinskog centra.

Među okupljenim je bila potpredsjednica SAD Kamala Haris (Harris) koja je slušala veoma dugačak spisak imena žrtava. Predsjednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) učestvovao je na ceremoniji u Pentagonu..


Tačno 2.977 ljudi stradalo je u napadu terorističke Al Kaide u Njujorku i Vašingtonu.

Dva aviona su udarila u dvije kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, treći je pogodio Pentagon, a četvrti, za koji se činilo da je bio usmeren na Kapitol ili Bijelu kuću, srušio se u šumovitoj oblasti u Šenksvilu u Pensilvaniji poslije kontranapada putnika.

Niko u četiri aviona nije preživio.

Američke snage su 10 godina kasnije, u maju 2011. godine, u Pakistanu ubile lidera Al Kaide Osamu bin Ladena u operaciji koju je odobrio tadašnji predsjednik SAD Barak Obama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.