OGRANIČENE IZNIMKE

Još jedna država odobrila gotovo potpunu zabranu abortusa

Mjera usvojena u utorak zabranjuje pobačaj nakon što je embrij implantiran u ženinu maternicu, obično unutar nekoliko dana od začeća

Svako ko izvrši abortus, a nije ljekar ili osteopat s privilegijama prijema u bolnicu, podlijegao bi zatvorskoj kazni. ILUSTRACIJA

A. O.

14.9.2022

Zastupnici Zapadne Virdžinije (Virginija) jučer su usvojili sveobuhvatnu zabranu pobačaja koja zabranjuje postupak čak i u najranijim danima trudnoće uz ograničene iznimke u slučajevima silovanja, incesta i kada je zdravlje majke ugroženo.

Prijedlog zakona, koji sada ide guverneru Džimu Džastisu (Jimu Justiceu) na potpis, druga je zabrana abortusa koju je donijela neka federalna država nakon što je duboko konzervativni Vrhovni sud SAD-a poništio 49 godina staru odluku Roi (Roe) protiv Vejda (Wadea) koja je uspostavila ustavno pravo na taj postupak.

Ova mjera, za koju se očekuje da će je Džastis potpisati, dolazi u trenutku kada se počinju pojavljivati ​​razlike među republikancima oko toga koliko strogo zabraniti pobačaj uoči izbora u studenome koji će odlučiti o kontroli Kongresa.


Ograničavanje pristupa

Većinom konzervativna stranka godinama se zalagala za ograničavanje pristupa abortusu. Iznenađujući poraz inicijative koja bi otvorila vrata zabrani u duboko konzervativnom Kansasu navela je neke republikance da se distanciraju od tog pitanja kako bi izbjegli gubitak glasačica.

U Zapadnoj Virdžiniji, republikanski zastupnici koji dominiraju zakonodavnim tijelom sedmicama su se prepirali oko toga koliko rigidan treba biti zakon, u konačnici skraćujući vrijeme unutar kojeg bi odrasle žrtve silovanja morale tražiti brigu, ali i ukidajući kaznene kazne za ljekare.

Mjera usvojena u utorak zabranjuje pobačaj nakon što je embrij implantiran u ženinu maternicu, obično unutar nekoliko dana od začeća. Maloljetnice koje su žrtve silovanja ili incesta imale bi do 14 sedmica za prekid trudnoće, dok će odrasle osobe koje su silovane imati samo osam sedmica.


Dozvoljeni abortusi

Abortuse koji su dopušteni moraju obavljati ljekari ili osteopati s bolničkim ugovorima. Pružatelji usluge mogu izgubiti licence ako se postupci koje nude smatraju nezakonitima.

Svako ko izvrši abortus, a nije ljekar ili osteopat s privilegijama prijema u bolnicu, podlijegao bi zatvorskoj kazni. 

- Ovaj prijedlog zakona vrijeđa ljekare Zapadne Virdžinije, dovodi u pitanje njihovu stručnost i dovodi živote svojih pacijenata u opasnost dok ih izlaže užasnom državnom nadzoru - rekla je Alisa Klements (Clements), direktorica javnih poslova za Planned Parenthood South Atlantic.

Dodala je da bez obzira na to koliko je uskih iznimaka napisano u ovom opasnom prijedlogu zakona, to će izazvati haos u zdravstvenom sistemu i rezultirati uskraćivanjem njege koja spašava živote, uključujući osobe koje su preživjele seksualni napad.

Državni senator Erik Tar (Eric Tarr), republikanac, rekao je da će prijedlog zakona pomoći zakonodavnom tijelu da postigne cilj zatvaranja jedine klinike za abortuse u državi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.