JAPAN REAGIRAO

Kineska i ruska mornarica izvode topničke vježbe u Pacifiku

Zadatak patrola jest ojačati pomorsku saradnju Rusije i Kine, održati mir i stabilnost u azijsko-pacifičkoj regiji

Kineska i ruska mornarica. ILUSTRACIJA

A. O.

15.9.2022

Kineska i ruska mornarica provode zajedničke patrole u Tihom okeanu, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane, čime se produbljuju vojne i diplomatske veze između Moskve i Pekinga dok se njihovi odnosi sa zapadnim zemljama pogoršavaju.

U saopćenju ruskog ministarstva na Telegramu navodi se kako posade obiju strana provode zajedničke taktičke vježbe koje uključuju topništvo i helikoptere. 


Sastanak u Uzbekistanu

- Zadatak patrola jest ojačati pomorsku saradnju Rusije i Kine, održati mir i stabilnost u azijsko-pacifičkoj regiji, nadzor obala te zaštita pomorskih ekonomskih objekata dviju država - dodaje se u saopćenju.

Kineski predsjednik Ksi Jinping (Xi) danas će se sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Uzbekistanu kako bi razgovarali o stanju u Ukrajini i na Tajvanu. Bit će to prvi inozemni sastanak kineskog čelnika u zadnje dvije godine.


Geopolitički razvoj

Osnaživanje partnerstva ''bez ograničenja'' između rastuće supersile Kine i zemlje bogate prirodnim resursima Rusije predstavlja geopolitički razvoj događaja na koji zapadne sile ne gledaju s odobravanjem.

Ruski i kineski ratni brodovi svoje prve zajedničke patrole izveli su u oktobru prošle godine, u zapadnom dijelu Tihog okeana, a Japan je njihove manevre nazvao "neuobičajenim".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.