OSUDILA NAPADE

Pelosi obećala američku podršku Armeniji: Slušat ćemo njene odbrambene potrebe

Pelosi je istakla kako je jasno da su pogranične sukobe pokrenuli napadi Azerbajdžana na Armeniju i da je jasna hronologija sukoba

Nensi Pelosi. Agencije

H. J. I.

18.9.2022

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nensi (Nancy) Pelosi u subotu je snažno osudila azerbajdžanske "ilegalne napade" na armenski teritorij uz granicu, a tokom svog posjeta ruskom vojnom savezniku obećala je američku podršku armenskom suverenitetu.


Borba između demokratija i autokratija

Pelosi je u Erevanu rekla da je njen posjet posebno važan nakon "ilegalnih i smrtonosnih napada Azerbajdžana na armenski teritorij".

U sukobima uz granicu posljednjih dana poginulo je više od 200 ljudi.

- Snažno osuđujemo te napade - poručila je Pelosi i dodala:

- To su započeli Azeri i to se mora priznati. 

Pelosi je istakla kako je jasno da su pogranične sukobe pokrenuli napadi Azerbajdžana na Armeniju i da je jasna hronologija sukoba.

SAD, kazala je Pelosi, sluša Armeniju o njenim obrambenim potrebama, dodavši da Vašington želi pomoći i podržati Armeniju u sklopu globalne borbe između demokratija i autokratija.


"Nisu se ispunila naša očekivanja"

Visoki armenski dužnosnik izrazio je nezadovoljstvo prošloga mjeseca odgovorom vojnog saveza pod ruskim vodstvom na zahtjev Erevana za pomoći.

- Vrlo smo razočarani, naravno. Nisu se ispunila naša očekivanja - kazao je na javnoj televiziji predsjednik parlamenta Alen Simonjan, uspoređujući Organizaciju ugovora o zajedničkoj sigurnosti s pištoljem bez metaka, prenijela je novinska agencija Interfax.

Pelosi je kazala kako je zanimljivo da je Armenija razočarana odgovorom vojnog saveza pod ruskim vodstvom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.