NA MARGINAMA SKUPŠTINE

Borelj će se u Njujorku sastati s liderima država zapadnog Balkana

Borelj će zatim sazvati lidere sa zapadnog Balkana na tradicionalni sastanak organizovan na marginama Generalne skupštine UN-a, navodi se u saopćenju press službe EEAS-a

Žozep Borelj. Agencije

H. J. I.

18.9.2022

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) boravit će u Njujorku na 77. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gdje će se, između ostalog, sastati s liderima država zapadnog Balkana.


Panel posvećen Ukrajini

Kako je saopćeno iz njegovog ureda, Borelj će se u nedjelju sastati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom (Guterres), a sutra će učestvovati na panelu posvećenom Ukrajini i globalnim krizama "Od Ukrajine do Amerike: Jačanje oporavka od globalnih potresa", zajedno sa ministrom vanjskih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom i ministrom vanjskih poslova Gvatemale Mariom Bukarom.

U utorak Borelj će se pridružiti predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu (Charles Michel) i predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen (von der Leyen) na otvaranju opšte debate 77. Generalne skupštine UN-a. Istog dana zvaničnici EU-a sastat će se s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterešom.


Tradicionalni sastanak

- Borelj će zatim sazvati lidere sa zapadnog Balkana na tradicionalni sastanak organizovan na marginama Generalne skupštine UN-a - navodi se u saopćenju press službe EEAS-a.

Kako je najavljeno, Borelj će u srijedu predstavljati EU na 12. ministarskom sastanku Globalnog foruma za borbu protiv terorizma, čiji su domaćini sadašnji kopredsjedavajući Kanada i Maroko.

Borelj će 22. septembra biti domaćin ministarskog sastanka između EU-a i Vijeća za saradnju u zaljevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.