KRUNISANJA I VJENČANJA

Crkva iz koje ispraćaju kraljicu ima bogatu historiju: Evo šta se sve događalo

Izgradnja današnje impozantne opatije u gotičkom stilu počela je 1245. godine prema naredbi kralja Henrika III

Crkva u kojoj su ispraćeni mnogi. AGENCIJE

A. O.

19.9.2022

Vestminsterska (Westminsterska) opatija, iz koje će danas biti ispraćena kraljica Elizabeta II, najvažnija je crkva britanske monarhije gotovo hiljadu godina. Kralj Eduard III Ispovjednik sagradio je 1040-ih kamenu crkvu na prostoru benediktinskog samostana utemeljenog oko 960. godine.

Izgradnja današnje impozantne opatije u gotičkom stilu počela je 1245. godine prema naredbi kralja Henrika III. Dizajnirana je kao prostor za krunisanje i pokop monarha.


Krunisanje i tradicija

Vilim I Osvajač bio je prvi kralj okrunjen u opatiji 1066. godine, a tradicija se održala kroz vijekove.

Elizabeta II okrunjena je na Krunidbenoj stolici 1953. godine, baš kao što će biti i njezin najstariji sin, kralj Karlo III.

Stolica je izrađena između 1300. i 1301. Ispod nje je bio ugrađen kamen iz Sconea koji je vijekovima korišten za krunidbu škotskih kraljeva. Kamen je ukraden 1950. godine u drskom podvigu škotskih studenata koji su ga slučajno prepolovili na dva dijela.

S porastom nacionalističkih osjećaja, 1966. je simbolično vraćen u Škotsku, ali će se vratiti iz Edinburškog dvorca u Westminster zbog krunidbe.

Opatija je bila domaćin 38 krunidbenih ceremonija za vladajuće monarhe.


Održavanje vjenčanja

U crkvi su odvila kraljevska vjenčanja - većina nakon Prvog svjetskog rata. Prvo je bilo vjenčanje kralja Henrika I i princeze Matilde 11. novembra 1100. godine.

Roditelji pokojne kraljice Elizabete - princ Albert, kasnije kralj Đuro VI, i Elizabet Boves-Lajon (Elizabeth Bowes-Lyon), vjenčali su se u crkvi 1923.

Kraljica Elizabeta udala se za Filipa Mountbatena (Philipa Mountbattena) u opatiji 1947., što je uljepšalo godine oporavka nakon Drugog svjetskog rata.

Kraljicina sestra, princeza Margaret te njezina djeca princeza An (Anne) i princ Endru (Andrew) vjenčali su se u opatiji.

Posljednje kraljevsko vjenčanje bilo je ono današnjeg princa od Volesa (Walesa), Vilijam (Williama), koji je oženio svoju fakultetsku ljubav Kejt Midlton (Kate Middleton) 2011. godine.

Samo 14 godina ranije, 1997., Vilijam je bio u opatiji na sprovodu svoje majke Diane, poginule u automobilskoj nesreći u Parizu.


Slavne sahrane

Opatija je posljednje počivalište 30 kraljeva i kraljica, počevši od Eduarda III Ispovjednika. Kralj Đuro II bio je posljednji, 1760. godine.

Ondje je pokopano oko 3330 ljudi, a među njima su velike ličnosti britanske historije - Čarls Dikens (Charles Dickens), Džefri Čaucer (Geoffrey Chaucer), Samuel Džonson (Johnson), Rudjard Kipling (Rudyard), Alfred Tenison (Tennyson), Henri Pursel (Henry Purcell), Vilijam Vilberfors (William Wilberforce), Lorens Olivier (Laurence), Tomas Hardi (Thomas Hardy) i osmero premijera.

Pepeo astrofizičkog diva Stivena Hokinga (Stephena Hawkinga) položen je 2018. između grobova Isaka Njutona (Isaaca Newtona) i Čarlsa Darvina (Charlesa Darwina).

Još neke značajne ličnosti imaju spomenike u opatiji, uključujući Džejn Austen (Jane), Benjamina Britena (Brittena), Noela Kovarda (Cowarda), Fransisa Drejka (Francisa Drakea), Edvarda Elgara (Edwarda Elgara), Martina Lutera Kinga Jr. (Luthera) i Oskara Vajlda (Oscara Wildea).

Unutar zapadnog ulaza nalazi se spomen ploča ratnom premijeru Vinstonu Čurčilu (Winstonu Churchillu). Nalazi se blizu grobnice Nepoznatog ratnika, čije je tijelo dovezeno iz kontinentalne Evrope nakon Prvog svjetskog rata. Grob je spomen svim poginulim britanskim vojnicima.

Kraljica Elizabeta i njezina majka položile su svoje vjenčane bukete na grobnicu.


Pripada kralju

Opatija, punog naziva Zborna crkva svetog Petra u Vestminsteru, isključivo je pod monarhovom jurisdikcijom.

Britanski suveren vrhovni je poglavar Anglikanske crkve.

U opatiji se može smjestiti 2200 ljudi, iako većina neće moći vidjeti ispraćaj kraljice Elizabete zbog zaslona koji odvaja lađu od kora.

Kraljevska porodica sjedit će najbliže kovčegu.

Oko 8250 ljudi stisnulo se za krunidbu kraljice Elizabete, u posebno podignutim razinama.

Londonska crkva odigrala je veliku ulogu u kraljičinom životu: osim njenog vjenčanja, upriličila je sahranu njene majke i proslave važnih događaja u njezinoj rekordno dugoj vladavini.

Kraljica Elizabeta II i njezin suprug gotovo su uvijek sjedili u posebno izrađenim stolcima od breze koje je Kanadski klub poklonio u spomen na Kanađane koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu.

Rekordna kraljičina vladavina obilježena je vitrajem koji je otkriven u rujnu 2018. Dizajnirao ga je Dejvid Hoknij (David Hockney) i predstavlja proljetni krajolik Jorkširea (Yorkshirea).

Kraljica je u junu 2018. otvorila novu galeriju u povodu dijamantnog jubileja. Oko 16 metara iznad tla opatije, galerije prikazuju riznicu i pričaju priču o historiji crkve.

Opatija je još uvijek aktivna crkva i u njoj se redovito odvijaju mise za javnost. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.