SPRIJEČITI PROMJENE

EU planira unaprijediti klimatski cilj Pariskog sporazuma

Treći po veličini emiter gasova staklene bašte u svijetu, obećao je da će smanjiti svoje neto emisije za 55 posto do 2030. godine

Borba protiv globalnog zagrijavanja. Agencije

A. K. / Fena

19.9.2022

Evropska unija planira da unaprijedi svoj cilj za borbu protiv globalnog zagrijavanja u skladu sa Pariskim klimatskim sporazumom, iako je malo vjerovatno da će se nadogradnja desiti na vrijeme za ovogodišnji samit UN o klimi, navodi se u nacrtu dokumenta koji je Reuters dobio na uvid.


Utvrđeni doprinos

Nacrt pregovaračkog mandata EU za samit COP27 u novembru, koji je vidio Reuters, navodi da blok od 27 zemalja namjerava ažurirati svoj "nacionalno utvrđeni doprinos" (NDC) - doprinos koji svaka zemlja daje Pariskom sporazumu iz 2015. kako bi se spriječile katastrofalne klimatska promjena.

EU, treći po veličini emiter gasova staklene bašte u svijetu, obećao je da će smanjiti svoje neto emisije za 55 posto do 2030. godine, u odnosu na nivoe iz 1990. godine, što je jedan od najambicioznijih ciljeva među velikim ekonomijama.


Spremno ažuriranje

Zvaničnici EU se nadaju da će biti moguće postići taj cilj za nekoliko procentnih poena više. To je zato što je paket klimatskih politika bloka osmišljen u julu 2021. kako bi se postigao cilj od 55-postotnog smanjenja emisija, a određeni dijelovi sporazuma su od tada postali ambiciozniji.

EU je "spremna da ažurira svoj NDC u skladu s konačnim ishodom paketa 'Fit for 55' u dogledno vrijeme", navodi se u nacrtu, pozivajući se na paket klimatskih politika o kojima pregovaraju zemlje EU i zakonodavci.

Nacrt bi se još mogao promijeniti prije nego što ga zemlje EU odobre u oktobru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.