IZBORI U NEDJELJU

Antimigrantska politika u Italiji u prvi plan stavila desničare: Salvini i Meloni imaju veliku popularnost

Salvini je još na početku kampanje posjetio otočić Lampedusu, mjesto iskrcavanja za mnoge od desetaka hiljada migranata koji svake godine dospiju do talijanskih obala iz Sjeverne Afrike

Salvini i Meloni. AP PHOTO / ANTONIO CALANNI / AP PHOTO / DOMENICO STINELLIS

Piše: S. S.

21.9.2022

Italijanska krajnja desnica postavila je antimigrantsku retoriku u centar svoje kampanje za izbore koji će se održati u nedjelju 25. septembra, uprkos činjenici da bi se treća najveća ekonomija eurozone srozala bez prekomorske radne snage.

Liderka stranke Braća Italije Đorđija Meloni (Giorgia) i lider Lige Mateo Salvini (Matteo) nastupaju s nacionalističkim programom "Prvo Talijani" koji će ih izgleda dovesti do vlasti, s obećanjem da će zaustaviti masovnu migraciju.

Salvini je još na početku kampanje posjetio otočić Lampedusu, mjesto iskrcavanja za mnoge od desetaka hiljada migranata koji svake godine dospiju do talijanskih obala iz Sjeverne Afrike. Poručio je da Lampedusa ne može postati "evropski izbjeglički kamp". "Samo oni s dozvolom trebaju ući u Italiju", rekao je Salvini u nedjelju na masovnom okupljanju stranke Lige.

Meloni je isticala da ona razlikuje ljude koji bježe od sukoba i ekonomskih migranata. No u avgustu su je kritikovali jer je ponovno objavila video silovanja žene, što je navodno počinio tražitelj azila u talijanskom gradu. Video je kasnije uklonjen zbog kršenja pravila na društvenim mrežama.

77 posto smatra da su imigracije "previsoke"

- Nažalost, naša politička rasprava povezuje imigrante s iskrcavanjem...stvarajući ideju o ogromnim tokovima...dok je stvarni broj imigranata u Italiji stabilan već deceniju", rekao je Mauricio Ambrozini (Maurizio Ambrosini), sociolog sa Univerziteta u Milanu. Stavovi političkih vođa u skladu su sa stavovima mnogih Italijana.

Čak 77 posto posto stanovništva smatra da su razine imigracije "previsoke", pokazuje istraživanje YouGova prošlog decembra za nekoliko novina, što je 10 postotnih bodova više od prosjeka Evropske unije. Njihova najveća briga glede imigracije bio je strah od porasta kriminala. To je navelo oko 53 posto ispitanih Italijana, 76 posto birača Braće Italije i 67 posto biračkog tijela Lige.

Demokratska stranka lijevog centra i centar "imigrante smatraju resursom za italijansku privredu", rekao je Ambrozini. No, često im je teško to objasniti svojim biračima "pošto je to nepopularna tema, a lakše je voditi raspravu o isključivosti i neprijateljstvu koji su odmah razumljivi", dodaje.

Ipak, migranti su potencijalni spas za Italiju koja bi prema službenim podacima mogla izgubiti više od 20 posto stanovništva u idućih 50 godina zbog pada nataliteta. Taj pad prati i opće starenje stanovništva.

Više od 10 posto radne snage

Nacionalna statistička agencija ISTAT u prošlogodišnjem je izvještaju upozorila na "posljedice (ovog trenda) za tržište rada" i "pritisak s kojim će se zemlja morati suočiti" kako bi finansirala svoje penzije i zdravstveni sistem. Tržište rada uveliko ovisi o imigraciji, naročito za niskokvalificirane poslove u poljoprivredi, građevinarstvu, uslugama kućne njege i ugostiteljstvu.

Otprilike 2,5 miliona legalnih imigranata u Italiji čine više od 10 posto radne snage. Ta ovisnost razotkrivena je tokom pandemije koronavirusa, uz opasnost propadanja usjeva, kada su poljoprivrednici iznijeli planove o privlačenju sezonskih radnika iz Rumunije i Maroka.

- Teoretski sam mogao pronaći radnike ovdje u Italiji, ali sada Italijani ne žele raditi u poljima ili vinogradima - rekao je tada za AFP poljoprivrednik na sjeveru Italije, Martin Foradori Hofstater. Salvini je u nedjelju ponudio rješenje da se zaustavi iseljavanje iz mnogih talijanskih sela.

- Ne trebaju nam migranti da ponovo naseljavaju sela. Omogućimo Italijanima da plaćaju manje poreza i vidjet ćete kako će ponovno naseljavati ova mala mjesta - rekao je. No Ambrozini upozorava: "Složene teme...ne podliježu jednostavnim sloganima izborne kampanje".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.