ESKALACIJA SUKOBA

Prve reakcije Zapada nakon Putinovog obraćanja: Ozbiljna prijetnja i zabrinjavajuće riječi

Još jedan loš i pogrešan korak Rusije, o čemu ćemo, naravno, politički razgovarati i konsultirati se o tome kako da odgovorimo, kaže Habek

Putin: Djelimična mobilizacija rezervista. AFP

E. Ma.

21.9.2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je djelimičnu mobilizaciju, a zapadne zemlje su ovo, uglavnom, ocijenili kao eskalaciju sukoba.

- Djelimična mobilizacija rezervista koju je naredila Rusija, dalja je eskalacija sukoba u Ukrajini, na koju njemačka vlada razmatra svoj odgovor - izjavio je njemački vicekancelar Robert Habek (Habeck).

On je rekao da je to "još jedan loš i pogrešan korak Rusije, o čemu ćemo, naravno, politički razgovarati i konsultirati se o tome kako da odgovorimo".


Ministrica vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Džilijan Kigan (Gillian Keegan) komentirala je Putinovu prijetnju kao zabrinjavajuću i zastrašujuću dodavši da se u njegovom obraćanju moglo čuti samo još laži.

- To je ozbiljna prijetnja, ali prijetnja koja je već bila izrečena - rekla je Kigan za BBC.

Dodala je da Putinove komentare treba shvatiti ozbiljno i pozvala na smirenost pred njegovom prijetnjom da će upotrijebiti nuklearno oružje.

- Neke riječi su na kraju bile prilično zabrinjavajuće. To je nešto što bismo trebali da shvatimo vrlo ozbiljno jer, znate, mi nemamo kontrolu. Nisam sigurna ni da on ima kontrolu. Mislim, ovo je očigledno eskalacija - dodala je Kigan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.