IZBORI U NEDJELJU

Očekuje sa lagana pobjeda desničarke Meloni: Na putu je da postane prva premijerka Italije

Prijevremeni izbori sazvani su nakon ostavke premijera Marija Dragija u julu jer su mu tri stranke u njegovoj koaliciji uskratile podršku

Meloni na putu da postane prva premijerka Italije. AGENCIJE

S. S.

23.9.2022

Italijanska desničarka Đorđija Meloni (Giorgia) izgleda nezaustavljiva: sve ukazuje na to da će na izborima u nedjelju premoćno pobijediti, voditi krajnje desnu vladu u Italiji i postati njenom prvom premijerkom. Iako su posljednje ankete provedene prije dvije sedmice, jer ih po zakonu ne smije biti neposredno prije izbora, ništa ne ukazuje na moguću promjenu trenda.

Desničarska koalicija, koja uključuje Melonijeve postfašiste Braću Italije, protivimigrantsku Ligu Mate Salvinija (Matteo) i stranku Forza Italia Silvija Berluskonija (Berlusconi), po tim anketama trebala bi dobiti 46 posto glasova. Ljevica, predvođena Demokratskom strankom (PD), vjerojatno će dobiti 28,5 posto glasova, a populistički Pokret pet zvijezda (M5S) 13 posto.

Lider Demokratske stranke Enriko Leta (Enrico Letta) praktično je već u javnim istupima priznao poraz, ali je pozvao neodlučne birače da glasaju za njegovu stranku ili riskiraju premoćnu pobjedu desnice što će joj omogućiti da mijenja ustav.

Dragi dao ostavku

Prijevremeni izbori sazvani su nakon ostavke premijera Marija Dragija (Draghi) u julu jer su mu tri stranke u njegovoj koaliciji uskratile podršku, izazvavši neizvjesnost u zemlji koja se bori s inflacijom i rekordnom sušom.

Desničarska koalicija obećava veoma skupa rješenja za porast cijena energije i života, a nije objasnila kako to misli platiti. EU je predvidjela gotovo 200 milijardi eura za postpandemijski oporavak Italije, koja ima drugi najveći državni dug u eurozoni.

Meloni (45), koja njeguje imidž direktne, odlučne osobe, rekla je da će tražiti ponovne pregovore o tom dogovoru, koji ovisi o provođenju reformi u Italiji. Ljevica insistira da je taj novac upitan ako pobijedi desnica.

U koaliciji sa Musolnijevim simpatizerima

Na izborima 2018. Braća Italije dobila su nešto više od četiri posto glasova, a sada u anketama dobijaju 24 posto uprkos tome što politički potiču od Talijanskog socijalnog pokreta (MSI), koji su osnovale pristalice fašističkog diktatora Benita Musolnija (Mussolini) nakon Drugog svjetskog rata.

Meloni mami Talijane svojim motom "Bog, domovina i porodica", otimajući podršku nekad popularnom Salviniju, koji je po analitičarima zapečatio svoju političku sudbinu neuspjelim pokušajem uzurpacije vlasti 2019. godine.

Postoji prostor za iznenađenja

Meloni obećava da će smanjiti poreze i birokratiju, povećati potrošnju za odbranu, zatvoriti italijanske granice kako bi zaštitila zemlju od "islamizacije", ponovno pregovarati o evropskim ugovorima kako bi vratila više ovlasti Rimu i boriti se protiv "LGBT lobija".

Pobjeda desničara bila bi "velik rizik" za EU, rekao je Leta za AFP u avgustu, jer "nijednom velikom evropskom zemljom nikada nisu vladale političke snage koje su toliko očito protiv ideje zajednice Evrope".

Desnica podijeljenjena

Desnica je duboko podijeljena zbog ruske invazije. Meloni podržava slanje oružja Ukrajini, a Salvini, dugogodišnji obožavatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, protivi se sankcijama. Ljevica želi nastaviti ondje gdje je proevropski Dragi stao.

Ali njeni pozivi na kontinuitet zvuče manje uvjerljivo osiromašenim i prestrašenim biračima u jako zaduženoj Italiji od obećanja promjena, ističu analitičari. Još "ima prostora za iznenađenja", rekla je italijanska politologinja Nadia Urbinati za list Domani u četvrtak, posebno ako se uzme u obzir da je, po anketama, 20 posto birača neodlučno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.