AIDEN ASLIN

Britanac iz Mariupolja opisao rusko zarobljeništvo: Tretirali su me kao psa

Rekao je da su on i drugi zatvorenici bili prisiljeni pjevati rusku nacionalnu himnu svako jutro, a ako se ne bi pridržavali toga, bili bi "kažnjeni"

Aiden Aslin. The Guardian

H. J. I.

26.9.2022

Britanac kojeg su zarobile ruske snage u Ukrajini otkrio je kako su ga pretukli, izboli i pitali ga želi li "brzu ili lijepu" smrt.

Aiden Aslin, koji se sada vratio u Britaniju, rekao je za Sun, prenosi Guardian, da je držan u samici pet mjeseci i da se prema njemu "odnosilo gore nego prema psu". Rekao je da su on i drugi zatvorenici bili prisiljeni pjevati rusku nacionalnu himnu svako jutro, a ako se ne bi pridržavali toga, bili bi "kažnjeni". Dobili bi batine.

Aslin je bio jedan od 10 zatvorenika koji su pušteni prošle sedmice u razmjeni za koju je Saudijska Arabija rekla da je posredovala između Rusije i Ukrajine. Među puštenima je bio i Hrvat Vjekoslav Prebeg.

"Preživio sam tri sedmice jedući komade hljeba i vodu"

Aslin, koji je porijeklom iz Njuvarka u Notingshemširu, izgradio je novi život u Ukrajini 2018. nakon što se zaljubio u Ukrajinku Dianu Okovitu i pridružio se marincima. Uhapšen je u aprilu dok se borio u jugoistočnom gradu Mariupolju i suđeno mu je zajedno s Pinerom i Brahimom Sadounom, marokanskim državljaninom. Rečeno im je da im prijeti smrtna kazna.

Kad mu je izrečena kazna, Aslin je rekao da je želio plakati, ali nije mogao. 

- Bilo je doslovno pitanje preživljavanja - rekao je.

Dok je bio u zatvoru, rekao je Aslin, držan je u ćeliji za dvije osobe i spavao je na prostirci prepunoj ušiju i žohara. Budući da nije bilo WC-a, on i njegovi suzatvorenici za obavljanje nužde morali su koristiti prazne boce.

Rekao je da je preživio tri sedmice jedući komade hljeba i vodu. Jedini put kad su ga pustili iz ćelije bilo je da "vrši propagandu ili da prima telefonske pozive". Rekao je da je dobio udarac u lice kada mu je ruski vojnik pregledao pasoš i postalo je jasno da je iz Britanije.

Tvrdi da su ga pitali želi li brzu ili lijepu smrt

U jednom su trenutku Aslinovi otmičari zaprijetili da će mu odrezati uho. Pretučen je jer je imao tetovažu ukrajinskog trozupca i drugu koja se odnosila na vrijeme koje je proveo u Siriji, prenosi Guardian.

Prisjećajući se kada je uboden nožem u leđa, Aslin je rekao:

- Znao sam da postoji vrlo velika mogućnost da ću biti ubijen. 

Rekao je da ga je Rus koji ga je čuvao tada upitao: "Želiš li brzu smrt ili lijepu smrt?"

Aslin je rekao da je odgovorio da želi brzu smrt, ali mu je rečeno: 

- Doživjet ćeš lijepu smrt, a ja ću se pobrinuti da to bude lijepa smrt.

Nakon što se ove sedmice ponovno susreo sa svojom majkom i zaručnicom, Aslin je rekao: "Nikad nisam mislio da ću izaći živ."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.