JAČANJE DESNICE

Profesor Alija Kožljak za "Avaz": Dodik će lakše naći sagovornika u nekome poput nove italijanske premijerke

Možda je ovo upozorenje da nađemo pravi odgovor i argumente za razgovor sa budućom premijerkom, kaže Kožljak

Kožljak: Prijetnja državama poput BiH. Avaz

Piše: A. Bajramović

26.9.2022

Desničarski savez pobjednik je prijevremenih izbora u Italiji, a lider “Italijanske braće”, bivša novinarka Đorđa Meloni buduća je premijerka Italije. Šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burch univerziteta u Sarajevu Alija Kožljak kaže da su ovakve nacionalističke vlade prijetnja procesu proširenja EU i prijetnja državama poput BiH da ubrzaju svoj evropski put.

Pronaći odgovor

- U slučaju Italije znamo da je buduća premijerka imala neke situacije, poput fotografisanja pored karte etnički podijeljene BiH, ili koketiranja kojima je generalno podržavala države bazirane na etničkoj pripadnosti. Samim tim, Milorad Dodik će lakše naći sagovornika u nekome poput nove italijanske premijerke. Međutim, ja ne bih unaprijed davao sud. Možda je ovo upozorenje da nađemo pravi odgovor i argumente za razgovor sa budućom premijerkom. Dakle, ne bih je unaprijed osuđivao, već bih radije energiju usmjerio u traženje pravog odgovora za to – kaže profesor Kožljak.

Dešavanja na globalnom planu, ruska agresija na Ukrajinu, ekonomska, posebno energetska kriza uoči zime koja je na pragu, odražavaju se na raspoloženje birača.

- U takvim se situacijama građani odlučuju za ekstremne, radikalne opcije, koje im nude nacionalizam, osuđuju pripadnost međunarodnim organizacijama, sve ono gdje se traži neki zajednički napor međunarodne zajednice. Italijanski građani su očito upali u tu zamku – pojašnjava Kožljak.

Nakon Mađarske i Poljske, sa Švedskom i Italijom raste broj država u kojima desnica jača i preuzima vlast. Sve to, naglašava Kožljak, pojačava izazove s kojima se suočava Evropa.


Najveći izazov za EU

- To dovodi u pitanje jedinstvo Evrope. To je najbitnije. Kad god u pojedinim državama na sceni imamo nacionaliste, posebno među članicama EU, a u isto vrijeme takve izazove koji su odlučujući za budućnost zajednice, velika je opasnost da te nacionalističke vlade povuku državu na individualna rješenja i blokiraju zajedničke napore. To je najveći izazov za EU, kako naći kompromis sa ovakvim vladama – ističe profesor Alija Kožljak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.