NESTALA U PONEDJELJAK

Na Himalajima pronađeno tijelo poznate američke planinarke

Prva je žena koja se za 24 sata popela na Mont Everest i Lhotse, a zajedno sa svojim partnerom Džimom Morisonom bila prva koja je skijala niz Lhotse u Nepalu, četvrti najviši vrh na svijetu

Nelson: Iza sebe ostavila nekoliko vrhunskih podviga. Twitter

E. Ć. / BBC

28.9.2022

Spasilački tim u Nepalu izvukao je tijelo poznate američke planinarke Hilari Nelson (Hilaree, 49) blizu vrha planine Manaslu na Himalajima, javlja BBC.

Kako se navodi, Nelson se spuštala s osmog po veličini vrha na svijetu sa svojim partnerom kada je s njom izgubljen svaki kontakt, da bi spasioci njeno tijelo pronašli na južnoj strani vrha koji je visok 8.163 metra. BBC se poziva na ranije izvještaje u kojima se navodi da je Nelson pala u pukotinu na ledenjaku.

Bila je jedna od najboljih planinarki svijeta. Prva je žena koja se za 24 sata popela na Mont Everest i Lhotse, a zajedno sa svojim partnerom Džimom Morisonom (Jim Morrison) bila prva koja je skijala niz Lhotse u Nepalu, četvrti najviši vrh na svijetu.

Njen partner i još tri vodiča jutros su prebačeni helikopterom s oko 6.000 metara visine, dok je tijelo Hilari Nelson dovezeno u bazni kamp. 

Inače, kada je nestala Nelson poginula je još jedna osoba, a još deset osoba je povrijeđeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.