POLJSKA

Stupila na snagu nova uredba o trudnoći, ženske organizacije sumnjaju u loše namjere vlasti zbog radikalnog zakona o abortusu

U današnjoj Poljskoj svaka promjena koja se odnosi na reprodukciju, a posebno kada se radi o prikupljanju osjetljivih ličnih podataka, nailazi na sumnju u loše namjere, kazala je čelnica Fondacije za žene i planiranje porodice Kristina Kacpura

Sa jednog od protesta protiv abortusa u glavnom gradu Poljske. Agencije

N. Aj.

1.10.2022

Poljska je donijela uredbu kojom zahtijeva da se informacije o trudnoći učitavaju u nacionalni digitalni sistem, a koja je danas stupila na snagu. 

Izazvala je nezadovoljstvo među ženskim organizacijama koje smatraju da da bi to moglo biti još jedno sredstvo za konzervativnu vladu da kontrolira živote žena s obzirom na to da već imaju vrlo striktan zakon protiv pobačaja.

Ministarstvo zdravstva je to negiralo, rekavši da uredba proizilazi iz direktiva Evropske unije i da će pomoći ljekarima da liječe pacijente tako što će im brzo pružiti vitalne informacije.


- U današnjoj Poljskoj svaka promjena koja se odnosi na reprodukciju, a posebno kada se radi o prikupljanju osjetljivih ličnih podataka, nailazi na sumnju u loše namjere - kazala je čelnica Fondacije za žene i planiranje porodice Kristina Kacpura (Krystyna).

Dozvoljen je abortus samo ako trudnoća ugrožava zdravlje žene ili je rezultat zločina poput silovanja ili incesta. Za abortuse se ne kažnjavaju žene, samo one koje ih izvode ili pomažu.

Odredbu koja dozvoljava abortus fetusa sa genetskim defektima najviši sud, Ustavni sud, proglasio je neustavnim, čije su presude često u skladu sa stavovima vladajuće stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.