PREGOVORI U TOKU

Ilegalne migrante vlasti Njujorka žele smjestiti na kruzer

Koliko će najam kruzera koštati, zasad nije poznato, ali se špekuliše da bi norveški kruzer bio povoljniji u odnosu na šatorski grad koji košta grad 15 miliona dolara mjesečno

U Njujork je od maja stiglo oko 15.500 migranata. ILUSTRACIJA

A. O.

3.10.2022

Pregovore s ciljem da se ilegalni imigranti smjeste na ogromni kruzer vodi gradonačelnik Njujorka (New York Cityja) Erik Adams (Eric).

Kruzer se nalazi kod Stejtn Ajlenda (Staten Islanda).

Kompanija Norwegian Cruise Line je za Fox News potvrdila da je dobila upit za unajmljivanje jednog od svojih kruzera, koji bi poslužio kao smještaj za imigrante, ali da zasad nema dogovora. U vlasništvu kompanije je 18 kruzera.


Nepoznata cijena

New York Post prvobitno je objavio informacije o Adamsovom planu. Između ostalog, navedeno je da gradonačelnik razmatra podizanje šatorskog grada sličnog onom na kojem se već radi u Bronksu (Bronxu). Također, u razmatranju je unajmljivanje još jedog kruzera od estonske kompanije Tallink.

Koliko će najam kruzera koštati, zasad nije poznato, ali se špekuliše da bi norveški kruzer bio povoljniji u odnosu na šatorski grad koji košta grad 15 miliona dolara mjesečno.

U Njujork  je od maja stiglo oko 15.500 migranata, a republikanski guverneri im kažu da putuju sjeverno u države pod kontrolom demokrata kako bi se istakle posljedice slabe granične politike koju vodi administracija predsjednika Džo Bajdena (Joea Bidena).


Privezati kruzer

Adams, koji je demokrata, planira privezati kruzer na Stejtn Ajlendu (Islandu), no republikanac i predsjednik okruga Vito Fosela (Fossella) smatra ovaj plan "problematičnim".

- Šta je sljedeće, kamioni na ulici? Ovi problemi ne bi trebali postati problem Staten Islanda - kazao je on.

Republikanka Nikol Maliotakis (Nicole Malliotakis) opisala je Adamsov plan kao "smiješnu ideju koja je mogla proizaći samo iz nesposobne administracije".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.