SUKOB ZATVORENIKA

Sijevali noževi i oružje u zatvoru u Ekvadoru: Preminulo najmanje 15 osoba

Nasilje je ovog puta eruptiralo nakon što su UN-ovi eksperti za slučajeve torture posjetili Ekvador kako bi procijenili napore koji se ulažu u svrhu suzbijanja nasilja u zatvorima

Pokušaj bijega iz zatvora. PRINTSCREEN

A. O.

4.10.2022

Petnaest osoba preminulo je tokom sukoba zatvorenika u jednom  od najvećih zatvora u Ekvadoru.

Nacionalna agencija za zatvore pod nazivom Snai saopćila je da su se zatvorenici sukobili koristeći noževe i oružje sve dok čuvari nisu uspjeli uspostaviti kontrolu. Zatvor se nalazi 80 kilometara južno od glavnog grada Kvita (Quita).


Smrtonosni obračuni

Smrtonosnih obračuni bandi u zatvoru već su se dešavali u Ekvadoru. Razlog toga bila je droga. U sukobima od 2020. godine do danas smrtno stradalo više od 400 zatvorenika, piše EFE.

Ekvadorski mediji javljaju da je u zatvoru Kotopaksi (Cotopaxi) u Latacungi navodno ubijen i šef bande Leandro Norero. Zbog pranja novca on je uhapšen u maju. 

Nasilje je ovog puta eruptiralo nakon što su UN-ovi eksperti za slučajeve torture posjetili Ekvador kako bi procijenili napore koji se ulažu u svrhu suzbijanja nasilja u zatvorima.


Bijeg iz zatvora

Pojedinci su pokušali pobjeći iz zatvora tokom ove situacije. 

Ekvadorski predsjednik Žilermo Laso (Guillermo Lasso) u aprilu je proglasio vanredno stanje u tri provincije kako bi se suzbilo nasilje povezano s bandama i krijumčarenjem droge. 

Slično je bilo i prošle godine.


Najgori zatvorski sukob dogodio se u lučkom gradu Guajakvilu (Guayaquilu) u septembru prošle godine kada je ubijeno više od 120 zatvorenika. 

Prošle godine je ekvadorska policija zaplijenila rekordnih 190 tona droge, uglavnom kokaina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.