U 33. LETU NA MARS

Pogledajte video NASA-ine letjelice koja je zakačila nepoznat predmet: Izgleda poput najlonske vrećice

Voda na Marsu jedno je od ključnih područja istraživanja dok znanstvenici nastavljaju raspravljati o nastanjivosti planeta

NASA-ina letjelica. NASA / PRINTSCREEN

A. O.

4.10.2022

U 33. letu na Marsu, NASA-inom helikopteru Ingenuity za konstrukciju se zakačio nepoznati predmet nalik najlonskoj vrećici, a naučnici istražuju o čemu se radi.

Kao tehnološka demonstracija visokog rizika, ova letjelica je doputovala na Mars. Od aprila prošle godine, pa sve do danas odradila je čak 33 leta, uprkos tome što je bilo planirano da Ingenuity poleti samo pet puta.

Upravo na tom posljednjem letu prilikom uzlijetanja kamera ugrađena na Ingenuityju pokazala je nepoznati predmet zakačen na letjelicu, a koji se otkvačio i ponovno sletio na Mars. Prema riječima stručnjaka NASA-e, 'sva telemetrija iz leta i potrage te prijenosa nakon leta ne pokazuje naznake oštećenja vozila. Timovi Ingenuity i Perseverance Mars 2020. rade na otkrivanju izvora krhotina', napisali su dužnosnici NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon.

Videosnimak s NavCama pokazuje kako 'otpad' nepoznatog porijekla prirodno pada natrag na površinu tijekom leta, prije nego što je Ingenuity sigurno sletio na pijesak Marsa.

NASA nastoji testirati Ingenuity što je više moguće, pogotovo zato što u budućim misijama planiraju uključiti helikoptere koji će na Zemlju donijeti uzorke s površine Crvene planete.

U međuvremenu Ingenuity djeluje kao testni izviđač za rover Perseverance, a koji nastavlja istraživati ​​deltu drevne rijeke. Voda na Marsu jedno je od ključnih područja istraživanja dok znanstvenici nastavljaju raspravljati o nastanjivosti planeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.