ZAHTJEV PREDSJEDNIKA

Poljska strahuje od rata: Zatražila od SAD da na njenu teritoriju smjesti nuklearno oružje

Nismo svjesni da je ovo pitanje pokrenuto i uputili bismo vas na vladu Poljske, rekao je američki dužnosnik

Poljski predsjednik Andrzej Duda. AP / Andrew Kravchenko

A. O.

6.10.2022

Usred rastućih strahova da bi Vladimir Putin mogao pribjeći korištenju nuklearnog oružja u Ukrajini kako bi spriječio poraz svoje invazione vojske, Poljska je zatražila da američko nuklearno oružje bude smješteno na njenom teritoriju.

Zahtjev poljskog predsjednika Andrzeja Dude mnogi smatraju simboličnim jer bi premještanje nuklearnih bojevih glava bliže Rusiji učinilo one ranjivijima i manje vojno korisnima, smatraju stručnjaci. 

Bijela kuća je rekla da nije primila takav zahtjev.


Ratne simulacije

- Nismo svjesni da je ovo pitanje pokrenuto i uputili bismo vas na vladu Poljske - rekao je američki dužnosnik.

Dok SAD i njegovi saveznici  nastoje odvratiti Putina od prve upotrebe nuklearnog oružja u borbi od 1945. godine, čini se da je Dudina izjava najnoviji primjer nuklearnog signaliziranja.

Prethodne ratne simulacije koje je vodila američka administracija pokazale su da je to tanka i nejasna linija po kojoj treba hodati, s obzirom na neizvjesnost oko Putinova stanja uma i njegovu evidenciju golemih pogrešnih procjena oko Ukrajine.


Promjene u ustavu

Dudini govori o smještanju nuklearnog oružja uslijedile su nakon promjena u ustavu susjedne Bjelorusije koje bi dopustile da rusko nuklearno oružje bude smješteno na njenom teritoriju.

- Postoji potencijalna prilika da Poljska učestvuje u dijeljenju nuklearnog oružja, po kojem se piloti iz zemlje domaćina obučavaju za letenje u misijama s američkim - kazao je predsjednik Poljske. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.