TRAJE NEKOLIKO SEDMICA

U Velikoj Britaniji štrajk radnika željeznica i metroa

Zbog štrajka je značajno smanjen broj linija i usluga koje pružaju britanske željeznice i metro

A. O.

8.10.2022

Štrajk nastavljen - Avaz
Štrajk nastavljen - Avaz
Štrajk nastavljen - Avaz
Štrajk nastavljen - Avaz
Štrajk nastavljen - Avaz

Uposlenici željeznice i metroa u Velikoj Britaniji nastavljaju štrajk koji je pokrenut prije nekoliko sedmica. Naime, razlog toga je gubitak posla, neslaganje oko uvjeta rada i penzija.

Zbog štrajka je značajno smanjen broj linija i usluga koje pružaju britanske željeznice i metro.

Hiljade radnika širom Velike Britanije započeli su krajem avugusta štrajk zbog dugotrajnih sporova oko uslova rada i nepravednih plata.

Putnici širom zemlje, uključujući glavni grad London, suočavaju se s problemima u transportu jer su usluge u vozovima, autobusima i metrou često obustavljene.

Radnici koji učestvuju u štrajku su iz Željezničke mreže, Transporta za London, Londonskih autobusa i drugih transportnih kompanija i članovi su brojnih sindikata, uključujući sindikate Nacionalne unije željezničkog, pomorskog i transportnog (RMT) saobraćaja.

Britanski ministar saobraćaja Grant Shapps osudio je masovni štrajk i okrivio njegove učesnike da uzrokuju nepotrebne smetnje milionima putnika koji se oslanjaju na transportne usluge u zemlji kako bi išli na posao i posjetili porodicu i prijatelje.

Sindikati koji predvode masovni štrajk, međutim, tvrde da su njihovi radnici ozbiljno pogođeni krizom troškova života s inflacijom koja je dostigla visokih 10 posto i smanjenjem plata. Nadalje, tvrde da loši uslovi rada ugrožavaju njihove živote.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.