NOVOIMENOVANA PREMIJERKA

Meloni: Većina građana u Evropi ne prepoznaje se u ljevičarskim utopijama

Živjela Evropa domoljuba, uzviknula je Meloni

Meloni. Luca Bruno / AP

A. O.

9.10.2022

Buduća premijerka Italije Đorđa Meloni (Giorgia) branila je "Evropu domoljuba", uzimajući za primjer poljsku vladu, u prigodi skupa stranke krajnje desnice Voksa (Voxa) u Madridu.

Na videosnimci objavljenoj na tom skupu čelnica postfašističke stranke Braća Italije zauzela se za "odvažniju Evropu (...) koja će odgovoriti na velike međunarodne krize, a skromniju kada je riječ o bavljenju aspektima svakodnevice koji bi se mogli puno bolje riješiti na državnoj razini, a da se birokracija ne povećava".


Konkretne vladine politike

- Živjela Evropa domoljuba - uzviknula je Meloni koja je stupila u pregovore s koalicijskim partnerima, antimigrantskom Ligom Matea Salvinija (Mattea) i konzervativnom strankom Naprijed Italija Silvija Berluskonija (Berlusconija) kako bi sastavila vladu do kraja oktobra.

Dodala je da će za nekoliko dana oni u Italiji biti pozvani da ove ideje pretvore u konkretne vladine politike kao što već čine njihovi prijatelji u Poljskoj.

Poljska, čiji je premijer Mateus Moraviecki (Mateusz Morawiecki) lično prisustvova skupu Voksa, u sukobu je s Briselom (Bruxellesom) u vezi s vladavinom prava.


Poruke podrške

- U Španiji, u Italiji i vjerojatno u čitavoj Evropi većina građana se više ne prepoznaje u ljevičarskim utopijama i ideologiji i traže od nas da odgovorno preuzmemo vlast - rekla je.

Meloni je ujedno pozdravila izbornu pobjedu bloka desnice i krajnje desnice u Švedskoj u kojem su Švedski demokrati, stranka proistekla iz neonacističkog pokreta.

Mađarski premijer Viktor Orban i bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) također su objavili videoporuke podrške na predizbornom skupu Voxa, treće političke snage u Španjiji nakon 2019. i povratka krajnje desnice u španjolski parlament, prvi put nakon završetka diktature Franciska Franca (Francisca Franca) 1975.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.