RASPRAVA DANAS

UN želi donijeti rezoluciju kojom osuđuje ruske aneksije u Ukrajini

To je iznimno važno, rekao je Olof Skoog, koji je kao ambasador EU-a pri UN-u sastavio tekst u suradnji s Ukrajinom i drugim državama

Vijeće UN-a. PRINTSCREEN / AL JAZEERA

A. O.

10.10.2022

Generalna skupština UN-a trebala bi danas otvoriti raspravu o nacrtu rezolucije kojom se osuđuje ruska aneksija četiriju ukrajinskih regija, dok zapadne sile žele naglasiti međunarodnu izolaciju Moskve.

Odluka da se pitanje iznese pred Generalnu skupštinu, gdje 193 članice UN-a imaju po jedan glas, i niko nema pravo veta, donesena je nakon što je Rusija upotrijebila svoj veto na sjednici Vijeća sigurnosti 30. septembra kako bi blokirala sličan prijedlog.

- To je iznimno važno - rekao je Olof Skoog, koji je kao ambasador EU-a pri UN-u sastavio tekst u suradnji s Ukrajinom i drugim državama.


- Ne uspije li Opća skupština djelovati, to bi dalo bi otvorene ruke drugim državama da učine isto ili da priznaju rusku aneksiju" - rekao je švedski diplomat novinarima.

Nacrt rezolucije u koji je AFP imao uvid osuđuje ruski "pokušaj nezakonite aneksije" ukrajinskih regija Donecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona nakon "takozvanog referenduma" i naglašava da ti postupci nisu pravovaljani prema međunarodnom pravu.

Kao odgovor, Rusija je poslala pismo svim državama članicama u kojemu napada zapadna izaslanstva čije djelovanje "nema nikakve veze sa zaštitom međunarodnog prava i načela Povelje UN-a".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.