ZBOG PODRŠKE RUSIJI

Senator zaprijetio zamrzavanjem prodaje oružja Saudijskoj Arabiji

Jednostavno nema mjesta za igranje na obje strane ovog sukoba, rekao je Menendez

Robert Menendez. Al Drago / Bloomberg

A. O.

11.10.2022

Predsjedavajući Senata za vanjske poslove Robert Menendez pozvao je na zamrzavanje cjelokupne američke saradnje sa Saudijskom Arabijom, rekavši da podrška kraljevstva smanjenju proizvodnje nafte pomaže Rusiji da finansira svoj rat protiv Ukrajine, piše bloomberg.

Demokrata iz Nju Džerzija (New Jerseya) izjavio je u ponedjeljak da će se protiviti prodaji oružja i drugoj sigurnosnoj saradnji sa Saudijskom Arabijom zbog prošlosedmičnog sporazuma OPEC+ o smanjenju proizvodnje sirove nafte za 2 miliona barela dnevno, najvećem smanjenju isporuke od 2020. godine.


Ruski raketni napadi

Menendez je rekao da će podrška Saudijske Arabije tom smanjenju proizvodnje "pomoći da se osigura" rat ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine. Rusija, veliki proizvođač nafte, dio je OPEC+.

- Jednostavno nema mjesta za igranje na obje strane ovog sukoba - ili podržavate ostatak slobodnog svijeta u pokušaju da spriječi ratnog zločinca da nasilno izbriše cijelu zemlju s mape, ili ga podržavate - rekao je Menendez u izjavi. 

Kraljevina Saudijska Arabija izabrala je ovo drugo u strašnoj odluci vođenoj ekonomskim vlastitim interesom.

Menendez je rekao da reaguje na ruske raketne napade na civilnu infrastrukturu širom Ukrajine, što je u ponedeljak osudio i predsjednik Džo Bajden (Joe Biden). 


Blokiranje nove saradnje

Menendez je rekao da će pokušati blokirati svaku novu saradnju sa Saudijskom Arabijom sve dok ona "ponovno procijeni svoju poziciju u pogledu rata u Ukrajini".

Bio je to najnoviji znak širenja podjela između SAD-a i Saudijske Arabije, koje su nekada igrale centralnu ulogu u američkoj politici Bliskog istoka. Ubrzo nakon odluke OPEC+, članovi Kongresa obje strane pozvali su na mjere za kažnjavanje kraljevine, uključujući uvođenje zakona o uklanjanju svih američkih trupa i sistema proturaketne odbrane iz Saudijske Arabije.

Saudijska Arabija je kupila milijarde oružja od SAD-a i ima obavezu da kupi još milijarde. 

Po zakonu, Kongres mora biti obaviješten o svakoj prodaji, iako je u praksi proces revizije obično formalnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.