PREDSJEDNIK SAD

Bajden: Svijet je Rusiji poslao jasnu poruku

Rusija ne može izbrisati suverenu državu s karte, istakao je Bajden

Džo Bajden. AP

H. J. I.

13.10.2022

Generalna skupština Ujedinjenih naroda osudila je ruski pokušaj nezakonite aneksije četiri djelomično okupirane ukrajinske regije i pozvala sve zemlje da ne priznaju taj potez. Tri četvrtine Generalne skupštine, ukupno 143 zemlje, uključujući i BiH, glasale su za rezoluciju koja također potvrđuje suverenitet, nezavisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica.


Ulozi jasni

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je kako je glasanje poslalo "jasnu poruku" Rusiji. ž

- Svima su jasni ulozi ovog sukoba, a svijet je kao odgovor poslao jasnu poruku, Rusija ne može izbrisati suverenu državu s karte. Ne može granice mijenjati silom i ne može si uzeti teritorij druge zemlje - rekao je Bajden.

Američki državni tajnik Entoni (Antony) Blinken rekao je da je glasanje pokazalo međunarodno jedinstvo protiv Rusije i ponovio da SAD nikada neće priznati "lažne" referendume. Glasanje je "snažan podsjetnik da ogromna većina nacija stoji uz Ukrajinu, brani Povelju UN-a i odlučno se protivi ratu Rusije protiv Ukrajine i njenog naroda", rekao je Blinken.

Četiri zemlje, uz Rusiju, glasale protiv rezolucije

Samo četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasanju protiv rezolucije - Sirija, Nikaragva, Sjeverna Koreja i Bjelorusija. Za osudu ruske aneksije glasala je i Srbija, zemlja koja tradicionalno podržava Rusiju. Još 35 zemalja bilo je suzdržano pri glasanju, uključujući ruskog strateškog partnera Kinu, dok ostale nisu glasale.

Prošlog sedmice Vladimir Putin je potpisao zakone o pripajanju četiri ukrajinske regije Rusiji, dovršavajući tako aneksiju okupiranih teritorija Ukrajine usprkos protestima iz cijelog svijeta. Aneksija je uslijedila nakon tzv. "referenduma" u Donjecku, Luhansku, Hersonu i Zaporižji, koje su Ukrajina i Zapad odbacili kao lažne.

S Krimom, koji je Rusija anektirala 2014., ukupno potraživanje Putina iznosi više od 22 posto ukrajinskog teritorija, iako tačne granice četiriju regija koje on pripaja još uvijek nisu konačno razjašnjene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.