27. TEST PO REDU

Sjeverna Koreja ispalila projektil, Kim Jong-Un: Spremni smo za pravi rat

U Seulu su sjevernokorejsko lansiranje nazvali "ozbiljnom provokacijom"

TV ekran prikazuje sliku vojne vježbe Sjeverne Koreje tokom informativnog programa na željezničkoj stanici u Seulu. AP / Ahn Young-joon

A. O.

14.10.2022

Sjeverna Koreja danas je u ranim satima po lokalnom vremenu ispalila još jedan balistički projektil u more, objavili su iz Južne Koreje te dodali da su u blizini granice dvije zemlje letjeli i sjevernokorejski borbeni avioni. 

Tu su informaciju potvrdile i japanske vlasti, a prema izračunu CNN-a, ovo je 27. test projektila koji je Sjeverna Koreja provela ove godine.

Ranije ove sedmice državni mediji Sjeverne Koreje saopćili su da nikad učestalijim ispaljivanjem projektila pokazuju spremnost za nuklearni napad na Južnu Koreju. Vjeruje se da Kim Jong-Un želi zastrašiti svoje neprijatelje te im pokazati da je ozbiljna nuklearna prijetnja, a to radi s ciljem da se ukinu ekonomske sankcije nametnute njegovoj državi.


Sjevernokorejska novinska agencija ( KCNA) prenijela je izjave čelnika države nakon lansiranja projektila u četvrtak. 

- Naše nuklearne snage još jednom su dokazale da su u potpunosti spremne za pravi rat i stavljanje neprijatelja pod kontrolu - poručio je Kim Jong-Un.

Američka vojska objavila je da surađuje sa saveznicima nakon novog lansiranja, ali priopćila je da ono nije opasnost za američke vojnike u regiji ili američke saveznike. 


- Američka obaveza da brani Južnu Koreju i Japan ostaje neupitna - objavilo američko zapovjedništvo na Indo-pacifiku.

U Seulu su sjevernokorejsko lansiranje nazvali "ozbiljnom provokacijom". 

Projektili su ispaljeni s istočne obale Sjeverne Koreje. 

Dužnosnici u Seulu smatraju kako bi pojačana aktivnost u sjevernokorejskim balističkim lansiranjima mogla ukazivati da se Sjeverna Koreja priprema za nuklearni pokus, prvi od 2017. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.