HUMANOST

Za iskorjenjivanje dječije paralize Bil i Melinda Gejts će donirati 1,23 milijarde eura

U sjeverozapadnoj pokrajini Kiber Paktunkva (Khyber Pakhtunkhwa), Pakistan je ove ove godine prijavio 20 slučajeva dječje paralize

Bil Gejts. AP

A. O.

17.10.2022

Za borbu protiv dječije paralize u cijelom svijetu, fondacija Bila (Bill) i Melinde Gejts (Gates) izdvojit će 1,23 milijarde eura.

Osim toga, ovaj novac će se koristiti za zaustavljanje izbijanja novih varijanti virusa koje bi mogle izbjeći postojeće vakcine. Najava je objavljena na Svjetskom zdravstvenom samitu (summitu) koji se održava u Berlinu.

U sjeverozapadnoj pokrajini Kiber Paktunkva (Khyber Pakhtunkhwa), Pakistan je ove ove godine prijavio 20 slučajeva dječje paralize.

Afganistan, koji je ove godine registrirao dva slučaja, prethodno nije imao pristup cjepivima zbog nasilja i talibana koji su zabranili polio timove u područjima pod svojom kontrolom.

Međutim, prošle godine, nekoliko mjeseci nakon što su preuzeli Afganistan, talibani su pristali dopustiti zdravstvenim radnicima UN-a da započnu nacionalnu kampanju.

Uprkos milijardama eura koje su uložene u napore za iskorjenjivanje dječje paralize od 1988. godine, WHO je ponovo propustio rokove za iskorijenjivanje bolesti i našao se pod stalnim kritikama zbog neuspjeha u prilagođavanju izazovima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.