NESTAŠICA GORIVA

Sindikati u Francuskoj pozivaju na masovne štrajkove

Osim radnika u transportu, sindikati se nadaju da će "izvući" osoblje u sektorima kao što su prehrambena industrija i zdravstvo, rekao je šef CGT-a Martinez

Vozači su se trudili da napune rezervoare. ILUSTRACIJA

A. O.

18.10.2022

Nakon što su sindikati pozvali na nacionalni štrajk u transportu jer su i dalje u ćorsokaku s vladom zbog napuštanja skladišta nafte koji su izazvali nestašicu goriva, Francuska se danas priprema za dan velikih poremećaja.

Naime, ovaj potez dolazi nakon što su radnici u nekoliko rafinerija i depoa kojima upravlja energetski gigant TotalEnergies glasali za produženje štrajka. Inače, distribuciju goriva širom zemlje, poremetila je njihova akcija. To je posebno izraženo u sjevernoj i centralnoj Francuskoj i regiji Pariza.

Vozači su se trudili da napune rezervoare jer štrajk goriva, koji traje skoro tri sedmice, onemogućava zalihe na nešto više od 30 posto francuskih benzinskih pumpi i ima negativan efekat na sve sektore privrede, prenosi France24.


Veće plaće

Predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i njegova vlast iskoristila je ovlasti za rekviziciju kako bi natjerala neke štrajkače da otvore skladišta goriva, što je bio potez koji je razbjesnio sindikate.

- Nastavit ćemo da činimo sve što je moguće - rekao je Makron nakon sastanka u ponedeljak sa ministrima, dodajući da želi da se kriza "riješi što je brže moguće".

Ministar finansija Bruno Le Maire ranije je rekao da je neophodno iskoristiti ovlasti za rekviziciju kako bi se ponovo otvorile rafinerije i skladišta.

- Vrijeme za pregovore je prošlo - rekao je Le Maire za BFMTV.

Dodao je da je bilo pregovora, ali i dogovora, misleći na sporazum sklopljen prošle sedmice između TotalEnergiesa i dva većinska sindikata, ali koji sindikat CGT odbija.

Šef CGT-a, Filipe Martinez (Philippe), predložio je u ponedjeljak da vlada "ostane za stolom" sa sindikatima kako bi razgovarali o povećanju minimalne plaće u Francuskoj.

- Rekvizicija je neprihvatljiva i nikada nije pravo rješenje - dodao je Frederik Souilot (Frederic Souillot), generalni sekretar sindikata FO koji također učestvuje u danu štrajka, najvećem izazovu sindikata za Makrona otkako je osvojio novi predsjednički mandat u maju ove godine.

Ljevičarski CGT i FO pozvali su u utorak na štrajk širom zemlje tražeći veće plaće kao i protiv vladinih rekvizicija naftnih postrojenja, prijeteći da će osakatiti posebno javni prijevoz.


Domaća politika

Proteste protiv uticaja rasta cijena enegije i ukupne inflacije na troškove života, najavili su i drugi sindikati u javnim sektorima, ali i drugim industrijama. 

Željeznički operater SNCF doživjet će "ozbiljne smetnje" jer je polovina željezničkih usluga otkazana, rekao je ministar saobraćaja Klement Beune (Clement Beaune).

- Prigradske usluge u regionu Pariza, kao i autobuske usluge, također će biti pogođene - rekao je operater RATP, ali sistem metroa u unutrašnjosti Pariza uglavnom ne bi trebao imati smetnje.

- Osim radnika u transportu, sindikati se nadaju da će "izvući" osoblje u sektorima kao što su prehrambena industrija i zdravstvo - rekao je šef CGT-a Martinez za France Inter radio.

Njihova akcija će pokrenuti ono što će vjerovatno biti napeta jesen i zima, jer Makron također nastoji provesti svoju vodeću domaću politiku podizanja francuske starosne granice za penzionisanje.

Ali ekonomski pritisak djelimično uzrokovan ruskom invazijom na Ukrajinu, zajedno sa neuspjehom Macronove stranke da osigura ukupnu većinu na izborima u junu, samo doprinosi veličini zadatka.

Najnoviji poziv na štrajk dolazi nakon što su desetine hiljada demonstranata marširali u nedjelju u Parizu kako bi izrazili svoju frustraciju zbog rastućih troškova života. Demonstracije je organizovala ljevičarska politička opozicija, a predvodio ih je šef stranke France Unbowed (LFI) Žan-Luc Melenčon (Jean-Luc Melenchon).

Neki demonstranti nosili su žute fluorescentne prsluke, simbol često nasilnih antivladinih protesta 2018. koji su potresli Makronovu vlast.

Organizatori tvrde da je 140.000 ljudi prisustvovalo maršu u nedjelju, ali policija je rekla da ih je bilo 30.000.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.