PROCURIO SNIMAK

Berluskoni izazvao potres: Objašnjavao situaciju rata u Ukrajini i podržao Putina kao niko do sada

Nakon što su ga predstavnici dvije republike Donbasa molili za reakciju, Putin je bio protivan svakoj inicijativi, opirao se, trpio jak pritisak iz cijele Rusije. I onda odlučuje izmisliti specijalnu operaciju, ispričao je Berluskoni

E. Ć.

20.10.2022

Berluskoni: Veliki prijatelj s Putinom. TASS

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni (Berlusconi) navodno je na zatvorenom sastanku s izabranim senatorima italijanske vlade i senatorima iz redova njegove stranke Forza Italia rekao da mu je ruski predsjednik Vladimir Putin poklonio 20 boca votke za rođendan nakon što je "ponovno uspostavio odnose s njim".

Forza Italia je demantovala navode da je Berluskoni dao takve komentare, ali je procurio audiosnimak koji sugerira suprotno, a objavila ga je novinska agencija "La Presse". Sada se pojavio i ostatak snimka, na kojem Berluskoni navodno govori sljedeće:



- Znate li kako se dogodila stvar s Rusijom? I za ovo vas molim, međutim, za maksimalnu tajnost. Obećavate li? Bilo je ovako: 2014. godine u Minsku u Bjelorusiji potpisan je sporazum između Ukrajine i dvije novonastale republike Donbasa za mirovni sporazum da više niko ne napada drugoga.

Ukrajina baca taj ugovor k vragu godinu dana kasnije i počinje napadati granice dvije republike. Dvije republike trpe gubitke u vojsci koji, kažu mi, stižu na 5-6-7 hiljada mrtvih. Dolazi Zelenski, utrostručuje napade na dvije republike. Mrtvi postaju daleko brojniji. Očajne, dvije republike šalju izaslanstvo u Moskvu i konačno uspijevaju razgovarati s Putinom.


Kažu "Vladimire, ne znamo što da radimo, ti nas brani". On je protivan svakoj inicijativi, opire se, trpi jak pritisak iz cijele Rusije. I onda odlučuje izmisliti specijalnu operaciju: trupe su morale ući u Ukrajinu, za sedam dana stići do Kijeva, svrgnuti vladu, Zelenskog itd., i postaviti vladu koju je već izabrala ukrajinska manjina dobrih i zdravorazumskih ljudi, još sedam dana za povratak.

Ušao je u Ukrajinu i našao se pred neočekivanom i nepredvidivom situacijom otpora Ukrajinaca, kojima je treći dan počeo pristizati novac i oružje sa Zapada. A rat je, umjesto operacije od dvije sedmice, postao rat od dvije stotine i kusur dana. Eto, to je situacija rata u Ukrajini - navodno je rekao Berluskoni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.