ZBOG DRONOVA

Donesena odluka: Evropska unija uvodi nove sankcije Iranu

Iran je više puta negirao da je Rusiju opskrbljivao oružjem za upotrebu u Ukrajini, istaknuvši prošle sedmice kako to nije i neće učiniti

Nove sankcije će biti donesene. TWITTER

A. O.

20.10.2022

Češko predsjedništvo EU danas je saopćilo da su se članice Evropske unije složile oko uvođenja novih sankcija protiv Irana.

Sankcije se uvode zbog isporuke bespilotnih letjelica koje su korištene za napad na Ukrajinu.

- Ambasadori EU složili su se oko mjera protiv subjekata koji opskrbljuju iranske bespilotne letjelice koje su pogodile Ukrajinu”, objavilo je predsjedništvo na Twitteru, dodajući da će sankcije stupiti na snagu u četvrtak poslijepodne.

Također se navodi da su države EU odlučile zamrznuti imovinu tri osobe i jednog subjekta odgovornog za isporuke bespilotnih letjelica.

EU je također spremna proširiti sankcije na još četiri iranska subjekta koja su se već nalazila na prethodnom popisu sankcija, zaključuje se.


Iran je više puta negirao da je Rusiju opskrbljivao oružjem za upotrebu u Ukrajini, istaknuvši prošle sedmice kako to nije i neće učiniti.

Glasnogovornica EU Nabila Masrali (Massrali) jučer je izjavila da blok ima dovoljno dokaza da sankcionira Iran u vezi s isporukom bespilotnih letjelica Rusiji, za koje se vjeruje da su korištene protiv Ukrajine.

Podsjetimo, ranije ove sedmice ukrajinsko ministarstvo odbrane saopćilo je da je ukupno 37 iranskih bespilotnih letjelica Shahed-136 i tri krstareće rakete koje je lansirala Rusija oboreno u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.