SAMIT U BERLINU

Bregu: Sporazumom o slobodi kretanja sa ličnom kartom ruši se posljednji preostali "vizni zid" u regionu

Kretanje sa ličnom kartom na Zapadnom Balkanu je glavni današnji sporazum, rekla je Bregu

Bregu: Region je usaglasio tri glavna sporazuma. REGIONAL COOPERATION COUNCIL (RCC)

A. O.

21.10.2022

Ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana odobrili su tri regionalna sporazuma, i to o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore dentalne medicine i arhitekte na ministarskom sastanku Zapadnog Balkana i Evropske unije koji je danas u okviru Berlinskog procesa organizovala vlada Njemačke u glavnom gradu ove zemlje.

- Danas s ponosom pokazujemo da sveobuhvatna regionalna saradnja i zajedničko regionalno tržište donose rezultate. Region je usaglasio tri glavna sporazuma o mobilnosti koja je koordiniralo Vijeće za regionalnu saradnju a čiji uticaj će se kroz njihovu provedbu veoma brzo vidjeti na terenu, isto kao što je to bio slučaj a zelenim koridorima i regionalnim sporazumom o smanjenju cijena rominga - rekla je na sastanku generalna sekretarka Majlinda Bregu.


Postizanje rezultata

- Vijeće za regionalnu saradnju je glavni partner regionalnih pregovora i glavna snaga Berlinskog procesa. Generalna sekretarko Bregu, želim Vam se lično zahvaliti na svemu što ste uspjeli uraditi u okviru regionalne saradnje sa ovom organizacijom. Mnogo posla je i dalje pred nama, ali je nevjerovatno ono što je do sada odrađeno i na tome Vam mnogo hvala - rekla je ministrica vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok (Annalena Baerbock).

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju je rekla kako se radujee konkretnom primjeru povratka vizionarskog i pionirskog Berlinskog procesa. 

- Ovaj je proces je bio od suštinske važnosti za postizanje rezultata u oblasti povezanosti, mladih, zelene agende, zajedničkog regionalnog tržišta, integracije Roma, sigurnosti, kao i brojnih drugih programa u našem regionu i Vijeće za regionalnu saradnju je imalo važnu ulogu u njegovim brojnim rezultatima - rekla je. 

Podaci koje smo veoma pažljivo prikupljali i koji su se ticali stotina kamiona koji su koristili zelene koridore za dostavljanje prijeko potrebne hrane i lijekova, kao i povećanja saobraćaja u romingu od nekoliko stotina procenata zahvaljujući ukidanju troškova rominga sada će se odnositi i na veću mobilnost radne snage u regionu, nove profesionalne i akademske mogućnosti, kao i ukinute troškove dugih i skupih postupaka priznavanja kvalifikacija koji su predstavljali administrativno opterećenje.

- Kretanje sa ličnom kartom na Zapadnom Balkanu je glavni današnji sporazum. Trebale su nam skoro dvije godine intenzivnih pregovora da danas ovdje dođemo do usaglašene verzije dokumenta. Ali, kad se hoće, sve se može. Ovim sporazumom ruši se posljednji preostali "vizni zid" u regionu. Znam da bezvizni režim u regionu nije isto što i bezvizni režim sa Evropskom unijom. Međutim, u stvarnoj postavci stvari on predstavlja perjanicu našeg regiona kao jedinstvenog tržišta. Nacionalne politike ostaju presudne za svakoga, ali mogu imati i važnu ulogu u efikasnijem provođenju regionalnih inicijativa. Cilj svega toga je regionalna povezanost i zajedništvo. Regionalna i multilateralna saradnja i solidarnost dolaze do izražaja u vrijeme krize - rekla je Bregu.


Potpisivanje sporazuma

Iako na budućnost gledamo sa većim osjećajem strepnje, Berlinski proces 2.0 je prilika da ojačamo našu odlučnost da zajedno , u skladu sa odgovarajućom dinamikom rada, odgovorimo na velike izazove s kojima se zajedno suočavamo.

- Vijeće za regionalnu saradnju je sa svoje strane spremno da pomogne razvoju regiona, njegovoj evropskoj perspektivi i sigurnosti. Bez sumnje je da dinamika Vijeća ne može zamijeniti odgovornost i spremnost lokalnih političara da održe svoja obećanja. No spremni smo i da između samita doprinosimo provedivosti Berlinskog procesa kako bi se na jasan, strukturiran i usklađen način obaveze prevele u praktičan rad i ispunile - zaključila je Bregu.

Očekuje se da sva tri Sporazuma budu potpisana na samitu šefova država i vlada u okviru Berlinskog procesa koji se treba održati 3. novembra u glavnom gradu Njemačke. Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju se juče obratila i na sastanku ministara unutrašnjih poslova Berlinskog procesa. Prije samita održavaju se forumi mladih, civilnog društva i privrednika na kojima će se pažnja posvetiti energetskoj sigurnosti, Zelenoj agendi i zajedničkom regionalnom tržištu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.