"FORZA ITALIA"

Đorđa Meloni položila zakletvu kao prva italijanska premijerka

Zaklinjem se na vjernost Republici, izjavila je 45-godišnja Meloni ispod kristalnih ludsera freskama pokrivene prostorije

Đorđa Meloni. AP / Andrew Medichini

E. A.

22.10.2022

Đorđa Meloni (Giorgia) u subotu je položila zakletvu kao prva italijanska premijerka, skupa s timom svoje vlade, dajući zemlji najdesniju vladu od Drugog svjetskog rata.

Meloni, čelnica nacionalističke Braće Italije, ostvarila je pobjedu na izborima održanim prošlog mjeseca kao dio koalicije koja uključuje Forza Italia, stranku predvođenu bišim premijerom Silviom Berluskonijem, i Ligu Matea Salvinija (Mattea).

- Zaklinjem se na vjernost Republici - izjavila je 45-godišnja Meloni ispod kristalnih ludsera freskama pokrivene prostorije, prije nego što se rukovala s predsjednikom Sergiom Mattarellom.


Podrška Ukrajini

Njena vlada, dvanaesta u ovom stoljeću, naslijedila je vladu nacionalnog jedinstva predvođenu bivšim čelnikom Evropske centralne banke Mariom Draghijem. Ona se suočava s nizom golemih izazova, prvenstveno s pomaljajućom recesijom, rastućim cijenama energije i time kako da predstavi jedinstveni front prema ukrajinskom ratu.

Iako je Meloni obećala podršku Ukrajini, Berluskoni je u više navrata osujećivao u tome, optužujući u ovoj sedmici Kijev za rusku invaziju i otkrivajući da je razmijenio poklone i "slatke riječi" sa svojim starim prijateljom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Nakon višednevnih često napetih razgovora iza pozornice, Meloni je objavila svoju vladu u petak, dajući po pet ministarstava svojim manjim partnerima, Ligi i Forza Italia, dok je rezervirala devet ministarskih mjesta za vlastitu stranku.

Tehnokrati čine ostatak 24-članog tma, koji uključuje samo šest žena, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.