ITALIJANSKA PREMIJERKA

Brojni svjetski zvaničnici čestitali Đorđi Meloni, poruku poslao i Džo Bajden

Čestitka je stigla i iz Kijeva od Volodimira Zelenskog

Meloni: Najdesnija vlada u Italiji od Drugog svjetskog rata. AP

E. Ć.

22.10.2022

Đorđa Meloni (Giorgia) položila je danas zakletvu kao prva italijanska premijerka, skupa s timom svoje vlade, dajući zemlji najdesniju vladu od Drugog svjetskog rata.

Nakon toga novoj italijanskog premijerki počele su pristizati čestitke od predstavnika zemalja širom svijeta. Među onima koji su uputili čestitku je i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden).

- Italija je vitalni saveznik NATO-a i blizak partner, naročito u periodu dok se naše nacije zajedno suočavaju sa zajedničkim izazovima. Radujem se nastavku saradnje i podrške Ukrajini - istakao je Bajden.

Meloni je dobila i čestitku iz Kijeva, od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog (Zelensky).

- Čestitam prvoj ženi u historiji Italije na poziciji premijera. Želim da nova vlada uspješno odgovori na sve izazove s kojima se suočavamo danas. Radujem se saradnji u osiguravanju mira i prosperiteta u Ukrajini, Italiji i cijelom svijetu - naveo je Zelenski.

Čestitku je uputio i mađarski premijer Viktor Orban, koji je uz poruku postavio i zajedničku fotografiju sa svojom italijanskom kolegicom.

- Čestitam na formiranju vaše vlade! Sjajan dan za evropsku desnicu - napisao je Orban.

Meloni je dobila čestitke i od Marin Le Pen (Marine), predstavnice francuske desnice, a čestitao je i potpredsjednik partije Vox iz Španije Horhe Buksade (Jorge Buxade).




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.