BIVŠI VOĐA KONZERVATIVACA

Boris Džonson se povukao iz trke za premijersku funkciju

Ovo je otvorilo put bivšem ministru finansija Rišiju Sunaku (Rishi) da postane novi britanski premijer

Boris Džonson: Neće biti premijer. AP Photo / Matt Dunham, File

S. S.

23.10.2022

Boris Džonson (Johnson) povukao se iz utrke za vođu konzervativaca i britanskog premijera. Donedavnog premijera javno je podržalo 59 torijevskih zastupnika, ali ih je trebalo dosegnuti 100 da bi ostao u utrci. 

Ovo je otvorilo put bivšem ministru finansija Rišiju Sunaku (Rishi) da postane novi britanski premijer. On trenutno među torijevcima ima 144 glasa podrške.

Džonson je u izjavi potvrdio da je "preskočio vrlo visoku prepreku od 102 glasa", ali je zaključio da "ovo jednostavno nije pravi trenutak". 

- Iako sam stupio u kontakt i s Rišijem i s Peni (Penny), nadajući se da se možemo udružiti u nacionalnom interesu, nažalost, nismo uspjeli postići dogovor - izjavio je Džonson.

Sunak, koji je imao ključnu ulogu u rušenju tadašnje Džonsonove vlade, prvi je favorit za novog premijera. To je pokušao i nakon Džonsonova odlaska, ali ga je tada porazila Liz Tras (Truss). Britanski mediji nagađaju da bi Sunak na koncu ipak mogao ponuditi Džonsonu neku ministarsku funkciju, ali za to još nema nikakve potvrde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.