PRVI PUT OD POČETKA RATA

Šojgu razgovarao s kolegama iz SAD, Francuske, Britanije i Turske: Evo što zapravo stoji iza poziva

Šojguove tvrdnje vjerojatno ne nagovještavaju ni ruske pripreme za korištenje nestrateškog nuklearnog oružja u Ukrajini

Sergej Šojgu. TWITTER

A. O.

24.10.2022

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu razgovarao je telefonom s francuskim ministrom odbrane Sebastijanom Lekornuom (Sebastienom Lecornuom) i turskim i britanskim kolegom Hulusijem Akarom i Benom Volesom (Wallaceom) o sukobu u Ukrajini.

Ovo je prvi put da su razgovarali od početka ruske agresije na Ukrajinu. 

Institut za proučavanje rata objavio je analizu ovog poteza Šojgua, a dijelove analize prenosimo u nastavku.


Obustava pomoći

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu vjerojatno je pozivima nastojao usporiti ili obustaviti zapadnu vojnu pomoć Ukrajini i oslabiti NATO savez. Šojgu je zasebno nazvao svoje kolege iz Francuske, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država, tvrdeći da se Ukrajina sprema izvesti napad koristeći "prljavu bombu" (konvencionalni eksploziv prožet radioaktivnim materijalom koji nije nuklearno oružje) kako bi optužila Rusiju za korištenje oružja za masovno uništenje.

Predstavnici Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine kategorički su zanijekali i osudili Šojguove navode, a američki ministar Austin nazvao je svog britanskog kolegu, Bena Volesa, nakon razgovora sa Šojguom. Francuska i Turska zasad nisu izdale službene izjave.

Šojguove tvrdnje vjerojatno ne nagovještavaju ni ruske pripreme za korištenje nestrateškog nuklearnog oružja u Ukrajini. Šojguovi komentari vjerojatno ne nagovještavaju nuklearni napad na jedan ili više velikih ukrajinskih naseljenih mjesta ili kritičnu infrastrukturu.


Lažne prijetnje

Šojguovi pozivi – i pojačavanje lažnih prijetnji prljavom bombom od ruskih državnih medija – stoga su vjerojatno namijenjeni zastrašivanju zapadnih država kako bi smanjile ili ograničile potporu Ukrajini, dok se Rusija suočava s kontinuiranim vojnim neuspjesima i vjerojatnim gubitkom zapadnog Hersona do kraja godine.

Također je značajno koga je Šojgu nazvao. Kremlj je opetovano nazivao Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo glavnim podupirateljima Ukrajine i "pokretačima agresivne politike prema Rusiji", dok je Francusku i Tursku predstavljao kao "posrednike u sukobu".

Šojguovi pozivi vjerojatno su bili daljnje rusko zveckanje oružjem kako bi se zastrašili zapadni pristaše Ukrajine i proširile pukotine unutar NATO saveza, a ne postavljanje uvjeta za upotrebu nuklearnog oružja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.