EVROPSKA KOMISIJA

Izdvojeno 39,2 miliona eura za podršku upravljanju granicama u regionu

Frontex je potpisao sporazum sa Albanijom u oktobru 2018. godine, sa Crnom Gorom u oktobru 2019. godine, a sa Srbijom u novembru 2019. godine

Razmještanje službenika može da se izvrši samo na granicama tih zemalja sa EU. Evropska komisija

A. Č.

26.10.2022

Evropska komisija povećat će podršku zapadnom Balkanu za upravljanje granicama i migracijama. Za te potrebe izdojeno je 39,2 miliona eura za region.

Komisija navodi se da se predlaže početak pregovora o nadogradnji statusnih sporazuma između agencije EU nadležne za granice Frontex i četiri zemlje u regionu i to BiH, Srbije, Crne Gore i Albanije.

Komisija ističe da će novi sporazumi sa četiri zemlje zapadnog Balkana omogućiti razmještanje službenika Frontexa u treće zemlje, kako na granicu EU tako i na granice tih država, te da će iskoristiti svoja izvršna ovlaštenja kako bi bolje podržala i ojačala saradnju na upravljanju granicama u regionu.

Prema postojećim sporazumima sa Srbijom, Crnom Gorom i Albanijom, razmještanje službenika može da se izvrši samo na granicama tih zemalja sa EU i bez sprovođenja izvršnih ovlašćenja. Pregovori sa BiH završeni su 2017. godine, ali još nije potpisan statusni sporazum.

Frontex je potpisao sporazum sa Albanijom u oktobru 2018. godine, sa Crnom Gorom u oktobru 2019. godine, a sa Srbijom u novembru 2019. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.