STATISTIKA

Nakon podizanja kamatne stope: Euro pao za više od 1 posto u odnosu na dolar

Općenito gledano, čini se da je Lagarde naznačila zaokret, a da to nije eksplicitno rekla, rekli su devizni stratezi u TD Securities

Značajan pad eura u odnosu na dolar. ILUSTRACIJA

A. O.

28.10.2022

Nakon što je Evropska centralna banka (ECB) podigla kamatne stope, euro je pao više od 1 posto jučer, ispod pariteta s dolarom.

Podaci iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pokazali su da se najveća svjetska ekonomija oporavila više od očekivanog u trećem tromjesečju.


Rast eurozone

Svoju kamatnu stopu za 75 baznih bodova podigla je ECB i to na 1,5 posto. To je najviši iznos od 2009. godine, a sve u nastojanju da spriječi da se brzi rast cijena ukorijeni. Daljnja povećanja stopa gotovo su sigurna, ali s obzirom na slabljenje ekonomije, tempo je predmet rasprave.

Dok su se rizici za izgled za rast eurozone pomaknuli prema dolje, centralna banka postigla beznačajan napredak u uklanjanju monetarnog prilagođavanja kroz tri uzastopna povećanja stopa, rekla je predsjednica ECB-a Kristin Lagarde (Christine) na konferenciji za novinare.

- Općenito gledano, čini se da je Lagarde naznačila zaokret, a da to nije eksplicitno rekla - rekli su devizni stratezi u TD Securities.


Godišnja stopa

Sa jednomjesečneg najvišeg nivoa, euro je pao od 1,0094 u odnosu na dolar ranije tog dana da bi se vratio ispod pariteta s američkim dolarom nakon odluke ECB-a o stopi. Jedinstvena valuta oslabila je 1,1 posto na 0,9969 u 3:20 ujutro. EDT (1920 GMT).

Dolar je ojačao nakon što su podaci pokazali da je bruto domaći proizvod SAD-a porastao po godišnjoj stopi od 2,6 posto u prošlom tromjesečju, okončavši dva uzastopna tromjesečna smanjenja proizvodnje koja su izazvala zabrinutost da je ekonomija u recesiji.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su da će se rast BDP-a oporaviti po stopi od 2,4 posto.

Jače cifre o BDP-u od očekivanih uslijedile su nakon niza slabijih od predviđanja ekonomskih podataka posljednjih sedmica koji su izazvali zabrinutost zbog uticaja agresivnog povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi na ekonomiju, piše Reuters.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.