PREDSJEDNIK SAD

Bajden skeptičan oko Putinovih izjava: Ako ne planira upotrijebiti nuklearno oružje, zašto ga spominje

Bio je vrlo opasan u načinu na koji je tome pristupio, izjavio je Bajden

Džo Bajden i Vladimir Putin. AP

H. J. I.

28.10.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) izrazio je u četvrtak skepticizam oko izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina da nema namjeru koristiti nuklearno oružje u Ukrajini.

- Ako nema namjeru, zašto stalno govori o tome? Zašto govori o mogućnosti korištenja taktičkog nuklearnog oružja? Bio je vrlo opasan u načinu na koji je tome pristupio - izjavio je Bajden u razgovoru za televiziju NewsNation.


Putin je u govoru u četvrtak odbacio tvrdnje da Rusija kani upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini, insistirajući na tome da Rusija nije prijetila upotrebom tog oružja već da je samo odgovorila na nuklearnu "ucjenu" zapadnih čelnika.

Putin i drugi ruski dužnosnici posljednjih su sedmica opetovano govorili da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje kako bi zaštitila svoj teritorijalni integritet, a te izjave su na Zapadu protumačene kao implicitne prijetnje da će se Rusija tim oružjem koristiti za odbranu dijelova Ukrajine za koje tvrdi da ih je anektirala, podsjeća Reuters.


U intervjuu za CNN, glasnogovornik Bijele kuće za pitanja nacionalne sigurnosti Džon Kirbi (John Kirby) rekao je kako je moguće da Rusija razmatra korištenje tzv. "prljave bombe", a da onda za njenu upotrebu okrivi Ukrajinu.

- Često krive druge za ono što sami rade ili se spremaju učiniti. Zato to moramo shvatiti ozbiljno - izjavio je Kirbi, no i napomenuo da trenutno nisu uočeni nikakvi znakovi da Rusi planiraju upotrijebiti tu bombu ili da se za to pripremaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.