FRANK-VALTER ŠTAJNMAJER

Njemački predsjednik se obratio naciji: Pred nama su teške godine

On je objasnio da se previše igralo na kartu mira, naglasivši kako je u svemu tome "Njemačka igrala po pravilima – ali Rusija nije"

Volter Štejnmajer: Dividenda mira je potrošena. AP

E. Ć. / Deutsche Welle

28.10.2022

Njemački predsjednik Frank Volter Štajnmajer (Walter Steinmeier) upozorio je stanovnike svoje zemlje na teška vremena, koja dolaze kao rezultat rata u Ukrajini.

- Pred nama su teške, izazovne godine - rekao je on u 45-minutnom obraćanju naciji. 24. februar označio je "prelomnim trenutkom ove epohe". Prema riječima Steinmeiera, Njemačka je „u najdubljoj krizi", koju doživljava „kao ujedinjena zemlja". Vremena prije 24. februara bile su "godine u kojima je zemlja plovila sa vjetrom koji joj je udarao u leđa". Bile su to godine u kojima je Njemačka usred Evrope profitirala.

- Dividenda mira je sada potrošena. Za Njemačku počinje epoha plovidbe suprotno od smjera vjetra - rekao je Štajnmajer, prenosi Deutsche Welle.


"Opravdana zabrinutost"

Štajnmajerovo obraćanje njemačkoj naciji pod nazivom "Jačati sve što nas spaja" bilo je u znaku rata u Ukrajini. Njemački predsjednik je odmah na početku jasno stavio do znanja kako je i sam doživio taj rat tokom posjete Kijevu. 

Između ostalog, boravio je i u skloništu od zračnih napada. Kao njemački predsjednik, on ljudima ne može odagnati njihovu zabrinutost – jer, kako je rekao, mnoge njihove brige su opravdane.


"Putin ne igra po pravilima"

Štajnmajer je objasnio da se previše igralo na kartu mira, naglasivši kako je u svemu tome "Njemačka igrala po pravilima – ali Rusija nije". I: "Putin ne samo da nije igrao po pravilima, već je srušio šahovsku tablu".

Vladimir Putin je, naglasio je Štajnmajer, doveo u pitanje granice i pokušava da podijeli Evropu. Njemački predsjednik je naglasio da je demokratija također dio kritične infrastrukture - "možemo je zaštititi samo sami". 

Dodao je i kako su sada potrebni "građani otporni na krize da bi zaštitili demokratiju", prenosi DW.


Podrška Ukrajini

Štajnmajer je najavio daljnju podršku Ukrajini "sve dok to bude potrebno" – kako finansijski tako i politički. Osim toga, Njemačka želi već sada pomoći u rekonstrukciji i obnovi ove zemlje. A kada se radi o Rusiji - nema načina da se zaobiđu sankcije. "Ne živimo u idealnom svijetu, živimo u sukobu - i zato su nam potrebni odgovarajući instrumenti", obrazložio je Steinmeier.

S pogledom u budućnost njemački predsjednik je rekao da u Ukrajini ne bi trebalo doći do uspostave „lažnog (prividnog) mira". Takav potez bi "samo pojačao Putinovu glad". Susjedne zemlje Rusije žive u strahu, objasnio je on. „Brz i nepravedan mir stoga nije rješenje".

"Krize traže međunarodnu saradnju"

Osim rata u Ukrajini, u Steinmeierovom obraćanju pomenute su i druge krize, pa i globalne - poput tenzija s Kinom, klimatskih promjena i krize izazvane glađu. Svijet je stoga, kako je istakao njemački predsjednik, upućen na međunarodnu saradnju. 

Što se tiče klimatskih promjena, Steinmeier je zabrinut što je ovaj izazov gurnut u drugi plan. U isto vrijeme, „briga o klimatskim promjenama ne znači pauzu (nebrigu) za Ukrajinu".


"Duh otpora"

Štajnmajer poziva Nijemce da izoštre pogled na ono što je potrebno u ovoj situaciji i kaže kako se u ovim teškim vremenima Njemačka može osloniti na snagu i moć, koju je razvila proteklih godina. 

Država je ekonomski snažna, ima razvijenu nauku i tehniku, jake kompanije i efikasnu državu, kao i veliki i snažan srednji sloj društva. Ovim snažnim parametrima, koji su do sada pomogli Njemačkoj u njenom razvoju, mora biti pridodan još jedan.

- Moramo imati sposobnost da riješimo sukobe, kako unutrašnje, tako i vanjske. Potrebna nam je volja za samopotvrđivanje ali i snaga za samokontrolu - rekao je Štajnmajer.

On je kao jedan aspekt otpornosti na krize naveo dobro opremljenu njemačku vojsku- Bundesvehr. Prema njegovim riječima, Njemačka ozbiljno shvata i svoju posvećenost NATO-u, što pokazuju i najnovije odluke savezne vlade.

U Štajnmajerovom govoru u palati Belevue, u publici su bili predsjednik Demokrišćanske unije (CDU) Fridrih Merc (Friedrich Merz) i ukrajinski ambasador Oleksej Makeiev. 

Međutim, članovi vlade nisu bili prisutni: ni kancelar Olaf Scholz, niti ministrice ili ministri. U palati Belevue nije se pojavila ni predsjednica Bundestaga Barbel Bas (SPD), piše Deutsche Welle.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.