NASTAVAK MISIJE

Armenija spremna produžiti mandat ruskim mirovnim snagama u Nagorno-Karabahu na 20 godina

Predsjednici Rusije i Azerbejdžana i premijer Armenije 31. oktobra održati trilateralni sastanak u ruskom gradu Sočiju

Ruske mirovne snage. Jack Losh / Foreign Policy

N. Aj. / Anadolija

29.10.2022

Armenija je spremna da potpiše trilateralni sporazum sa Rusijom i Azerbejdžanom o produženju mandata ruskim mirovnim snagama u Nagorno-Karabahu na 20 godina, rekao je u subotu armenski premijer Nikol Pašinjan (Pashinyan), prenosi Anadolu Agency (AA).

- Želimo da ruske mirovne snage nastave svoju misiju. Spreman sam da potpišem u Sočiju dokument o produženju mandata ruskim mirovnim snagama za 10, 15 ili 20 godina - rekao je Papinjan na kongresu političke partije Građanski ugovor.

Kako je kazao, i sam će to predložiti, ali ruska ruska strana treba da ga u tome podrži.

U petak je pres-služba Kremlja objavila da će predsjednici Rusije i Azerbejdžana Vladimir Putin i Ilham Alijev (Aliyev) i premijer Armenije Nikol Pašinjan 31. oktobra održati trilateralni sastanak u ruskom gradu Sočiju.

Armenski premijer je napomenuo da ne može jednostrano odlučiti o produženju, jer su sporazum, prema kojem je organizovana mirovna misija, potpisale tri strane - Armenija, Azerbejdžan i Rusija.

Međutim, dodao je, ako Rusija i Armenija zajedno iznesu ideju, imat će većinu.

Odnosi između bivših sovjetskih republika Armenije i Azerbejdžana su pod tenzijama od 1991. godine kad je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, teritoriju koja je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, kao i sedam susjednih regija.

Posljednji sukobi dogodili su se u septembru 2020., kad je Azerbejdžan oslobodio nekoliko gradova i oko 300 naseljenih mjesta i sela koji su bili okupirani od Armenije skoro tri decenije.

Dogovor uz posredovanje Rusije okončao je 44 dana intenzivnog sukoba u novembru 2020.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.