PODIGNUTA OPTUŽNICA

Nensi Pelosi bila meta napadača: Htio je da joj "polomi koljena"

Dejvid Depejp, star 42 godine, upao je u kuću Pelosijevih u San Francisku u petak rano ujutro, i napao Pola Pelosija, dok je ovaj još spavao

Nensi Pelosi. CNN

H. J. I.

31.10.2022

Čovjek koji je optužen za napad na Pola Pelosija (Paul), supruga predsjednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi (Nancy), ispričao je policiji da je želio da je otme i da joj "polomi koljena", saopštile su američke vlasti. 

Dejvid Depejp, star 42 godine, upao je u kuću Pelosijevih u San Francisku u petak rano ujutro, i napao Pola Pelosija, dok je ovaj još spavao, piše u federalnom dokumentu koji je danas predat sudu.


Pokušaj otmice zvaničnika SAD

Federalni tužioci podigli su optužnicu po dva osnova protiv Depejpa, a prema navodima policije, on je upao u kuću kroz stražnja vrata, naišao na Pola Pelosija (82), napao ga i izudarao ga čekićem po glavi, rukama i šakama, pa je ovaj zbog frakture lobanje morao na operaciju, a tokom napada, Depejp je vikao "Gdje je Nensi?"

Nensi Pelosi u tom trenutku nije bila u kući, već u Vašingtonu. Njen suprug je još u bolnici.

Federalna optužnica tereti Depejpa za utjecaj, ometanje ili odmazdu protiv federalnog zvaničnika, kroz prijetnje ili nanošenje povreda članu porodice, a tereti ga i za pokušaj otmice zvaničnika SAD kao odgovora na njegovo vršenje svojih službene gužnosti.

Očekuje se da sutra i okružni tužilac San Franciska podigne optužnicu po zakonima savezne države Kalifornije.

Depejp je uhvaćen dok je tukao Pola Pelosija, koji je prije toga uspio da alarmira policiju, a stavljen je u pritvor zbog osnovane sumnje da je pokušao ubistvo, da je zlostavljao staro lice i izvršio provalu.


Tužilac odbacio teorije zavjere

Okružni tužilac Bruk Dženkins odbacio je teorije zavjere o trećem čovjeku koje su kolale u vezi sa napadom na Pola Pelosija i potvrdio da je na meti Depejpa, kada je provalio u kuću, zapravo bila Nensi Pelosi – jedna od najviših zvaničnica Demokratske stranke SAD.

- U vrijeme kada je osumnjičeni ušao u kuću Pelosijevih, on je, zapravo, tražio gospođu Pelosi - rekao je Dženkins i dodao da su u kući tada bila samo dva čovjeka, Pol Pelosi i napadač, koji se nisu poznavali od ranije.

Na onim društvenim mrežama koje su naklonjene konzervativcima i ekstremnoj desnici, pa čak i među nekim liderima Republikanske stranke SAD, napad na supruga liderke demokrata naišao je na podsmjeh i odbacivanje, a sve se dešava u toksičnoj političkoj klimi uoči tzv "midterms" izbora za Kongres.

Za razliku od rodbine predsjednika SAD, rodbina kongresnih lidera nema bezbjednosnu zaštitu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.