PRVE IZLAZNE ANKETE

Socijaldemokrati ostaju najjača stranka u Danskoj?

No bez jasnog pobjednika, mogući dugi pregovori o formiranju vlade mogli bi ići u prilog Loke Rasmusenu

Mete Frederiksen. AP

H. J. I.

1.11.2022

Socijaldemokrati predvođeni premijerkom Mete Frederiksen (Mette) ponovno će biti najjača politička snaga u Danskoj, pokazuju prve izlazne ankete nakon održanih parlamentarnih izbora.

Iako su socijaldemokrati osvojili najviše glasova, izlazne ankete televizija DR i TV2 večeras pokazale su nejasnu većinu, što znači da je neizvjesno hoće li Frederiksen moći nastaviti vladati.

Novoj stranci bivšeg premijera Larsa Lokea Rasmusena (Lokke Rasmussen) prognozirao se dobar rezultat dok se liberalno-konzervativna stranka Venstre, kojoj je nekoć pripadao, suočava s jasnim gubicima.

Izbori su se održali u trenutku kada su visoke cijene energije i najviša inflacija u četiri desetljeća koja izjeda ekonomiju kućanstava, a samo mjesec dana nakon sabotaže dvaju plinovoda koji transportiraju plin iz Rusije u Njemačku kroz danske vode, potaknuli osjećaj nesigurnosti među Dancima.

Frederiksen je pod pritiskom da smisli rješenja za najveću inflaciju u više desetljeća. Vlada je dosad bila oprezna u korištenju svojih omiljenih alata tokom pandemije - golemih paketa pomoći i labavije fiskalne politike za poticanje ekonomije.

No bez jasnog pobjednika, mogući dugi pregovori o formiranju vlade mogli bi ići u prilog Loke Rasmusenu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.